Инициатива на БНТ

- реклама -spot_img

Инициатива на БНТ „Да върнем блясъка на храма”

 

Днес бе учреден Инициативният комитет „Да върнем блясъка на храма”. Поводът е 100-годишнината от построяването на храм-паметника „Александър Невски” по идея на програма БНТ2 и предаването „Вяра и общество”.

При стартирането на БНТ2, репортерите се натъкнаха на малко известния факт, че един от символите на София няма документ за собственост. Програмата направи 30- минутно публицистично предаване в рубриката „Местно време” с идеята проблемът да се изясни и да се помогне за неговото решаване. Темата е обсъждана и в предаването „Вяра и общество”.

Теренът под църквата е публична-държавна собственост, но за самата сграда няма никакви документи. Това не позволява на „Александър Невски” да кандидатства за европейско финансиране, за да се направи реставрация на стенописите, които са в окаяно състояние и буквално „се стичат” по стените. Показателно е, че там за 100 години не е направен нито един сериозен ремонт.

Идеята на кампанията „Да върнем блясъка на храма” е да се упражни силата на словото и чрез обществен натиск да се повлияе на отговорните институции да решат проблема със собствеността. Няма по-подходящ момент за това от 100-годишнината на „Александър Невски”.

Членове на инициативния комитет са: Тивериополският епископ Тихон, предстоятел на катедралния храм-паметник „Св. Ал. Невски”, Теодора Димова, писателка, Антон Митов, журналист, внук на художника Антон Митов, участвал в изографисването на храма, Валентин Златев, президент на Лукойл България, доц. Мартин Иванов, директор на Държавния архив, Екатерина Генова, директор дирекция „БНТ Свят и региони”, Катерина Манолова, главен продуцент на БНТ София, Горан Благоев, изпълнителен продуцент, автор и водещ на предаването „Вяра и общество”. Участниците в инициативата ще поискат срещи с председателя на Народното събрание, кмета на София и българския Патриарх с желанието проблемът да бъде решен в кратки срокове.

За цял век никой не е успял, с Божията помощ ние се надяваме да успеем!

- реклама -spot_img