Няма да отглеждам КЛИЕНТ. Избирам детето ми да бъде будител!

- реклама -spot_img

Избирам детето ми да бъде будител, а не потребител!

Искам детето ми да почита и разпознава будителите и да бъде будител, а не просто да бъде възпитавано и да расте като потребител. Детето ми не е родено, за да бъде Клиент.

Става ясно, че малцина знаят какво означава да си православен християнин. Повечето българи сме кръстени, и почти всички кръщаваме децата си. Но почти никой не знае, не помни и/или не си дава сметка, какво означава това да приемеш Христовата вяра. Колко от българите изпълват със съдържание православната си вяра? Наричаме се православни християни, а не живеем като такива. Дори не знаем какво означава това.

Правим кръщене по сценарий за сватба или рожден ден. Каним поне 50 – 100 човека. Ядем и пием, купуваме нови дрехи, скъпи подаръци и по този начин даваме на детето си вяра, която проповядва смиреност. Парадокс. В повечето случаи родителите дори не знаят, какво означава да кръстиш детето си, кръстниците също. И че това е първото тайнство, а не зрелищен ритуал придружен от преяждане и препиване, уж за здравето на детето.

Но както се казва, съдбата ни изпитва, И Господ го прави.  И още при първият изпит, най-лесният, повечето се проваляме. Лесният изпит, от един въпрос: трябва ли да празнувам Хелоуин, след като съм православен християнин?

Доброволно приемаш правилата на православното християнство и доброволно ги нарушаваш. Доброволно учиш детето си на същото. Дори няма логика. Но кой да мисли чак до там?!

Толкова ли сме лековерни и бездушни, че гъвкави предприемачи и бизнесмени ни подхлъзват емоционално, за да печелят – от костюми, от материали за декорация, от заведенията си… 

Аз отказвам да съм техен потребител и детето ми да расте като КЛИЕНТ, за да могат те, търговците и кръчмарите, да си карат мерцедесите.

Избирам да съм Будител и да обясня на детето си, защо Хелоуин не е наш празник, защо изобщо не е празник и че не е карнавал, а ритуал на древните келти, които някога живеели с вярването, че  починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. 

Забравихме, ако някога сме знаели, какво означава да си православен християнин. А кръщаваме децата си, женим се в църкви и палим свещ, когато сме зле и искаме нещо  от Него. И с чиста съвест и самочувствие отиваме по Великден и Коледа на църква да поискаме здраве, любов, че и пари.

А на тези, които ще кажат „аз не съм вярващ“,  ми откажете се официално от вярата си. Отидете в църквата и поискайте такъв ритуал, пък тогава празнувайте каквото си пожелаете. Имате ли тази смелост? Да загърбите род, вяра, семейство, дух? Да се откажете от вярата си?

Но не забравяйте и друго, че  да „празнуваш“ религиозни празници на други общества е обида не само към твоя Господ, но и към вярата на другите. Защото някъде, има хора, които наистина вярват, че ако се маскират като страшилища ще изплашат духовете на мъртъвците, които искат да се вселят в техните тела, което е всъщност целта на страшните костюми.

А ние поругаваме тази тяхна вяра и израждаме Хелоуин в един прост маскарад.

Не се обличаме в бурка и не похапваме свински вратни пържоли на Курбан Байрам за да почетем празника на мюсюлманите, нали?

Няма да ни е приятно на Задушница, хора с друга вяра, да опорочат паметта на починалите ни близки, като си направят рекламни чаши за червено вино с надпис „Мир на духа му“, глинени халби за бира с лепенка „Лека му пръст“. И да леят вино и редят богати трапези на гробищата, е така от почит към починалите ни близки и заради празника. Може даже да ударят и по един гюбек. Или да организират „Задушница – парти“ в дискотеките с промоция – червено вино на половин цена за всеки полужив преди 12 ч., и безплатно надишване с тамян за всички дами с къси поли и страдащи от анорексия.

Ако ви е скучно, просто си направете парти с маски, когато и да е, но не в навечерието на Хелоуин и Денят на Будителите. Не бъдете просто Клиент и не причинявайте това и на децата си.

И както се питаме помним ли какво значи да си православен християнин, да вземем и да се попитаме: помним ли/разбираме ли какво значи да си българин? Имат ли децата ви народни носии и кукерски маски, например?

И за всичко това е виновен само Слави Трифонов и безплатният му концерт-митинг!

- реклама -spot_img