Георги Милков: Ампула магнезий в банските

… и никакво кенгурско, моля

Държава на три океана! По този параграф Австралия изглежда като сбъднат розов сън на български ултранационалист. Но ако Австралия беше на Балканите, то тогаз най-вероятно Тасмания щеше да иска да е отделна държава. Та да има какво да влива в сърца ни отрова, както би се изразил някой възрожденец. В случая тази държава континент няма абсолютно никакви проблеми с вероломни съседи, които да й крадат я земя, я история, но затова пък отрова – колкото щеш. 20 от 25-те най-злокобни змии на планетата са се навъртели в Австралия. Паяци, риби, гущери, медузи, червеи… Всичко е или отровно, или много отровно! Но това не е повод да избягаме от Австралия. Напротив, това е едно от най-очарователните места на планетата, на които съм стъпвал, и бих го препоръчал на всеки.


Нямам кой знае какъв опит като гмуркач, но Големият бариерен риф е една от сбъднатите ми мечти. И за да бъде преживявянето ми пълно, имах и мимолетна среща с една от тези отровни гадини, които обитават австралийското крайбрежие.


Physalia physalis често пъти е наричана медуза, но всъщност това е безгръбначно, което не е едно животно, а колония от четири отделни вида. Има много тънки и дълги пипала. Това, което ме докосна, бе сигурно около 15 метра. Но има видове и с два-три пъти по-дълги. Болезнено е, неприятно е, но не се умира. Поне аз не умрях. В Австралия медузата ируканджи има далеч по-лоша слава, заради няколко смъртни случая отпреди повече от 10 г.

През 1966 г. един лекар от Кернс подлага себе си и сина си на ужилване, за да изследва т.нар. Синдром ируканджи. И двамата оцеляват, а след повече от 30 г. докторът даже получава и награда за работата си. Няма противоотрова срещу ируканджи, но в последните години австралийските медици са открили, че венозно вливане на магнезий действа много ефективно. Затова – гмуркайте се на воля!

Може и с ампула магнезий в банските, за всеки случай. Но пак повтарям, не е толкова страшно. Както казва и авторът на една от статиите, които публикуваме в настоящия брой, хората умират най-често в тоалетната от инфаркт. Това, което е истински, ама истински опасно в Австралия, е слънцето. Да се проснеш на плажа в Сидни без слънцезащитен крем с висок фактор е по-безрасъдно, отколкото да яхнеш крокодил, например.

И последен съвет: Не яжте кенгурско! Ако беше хубаво, австралийците също щяха да го ядат.

Start typing and press Enter to search