Галерия Сезони с голям проект

- реклама -spot_img

ФОНДАЦИЯ “АРТ ЦЕНТЪР – ИЛИНДЕНЦИ” И ГАЛЕРИЯ “СЕЗОНИ”
ВИ КАНЯТ НА ИЗЛОЖБА

“ОТ КАРИЕРИТЕ ДО СКУЛПТУРНИЯ ПАРК” – през погледа на Дарина Златарева и Иво Бистрички “РИСУНКИ ОТ РАБОТИЛНИЦАТА НА ИВАН” Николай Кехайов-Коле последни етапи от авторския проект “МРАМОРНИЯТ ГРАД НА ИЗКУСТВАТА” на Иван Русев

1 – 16 ноември, 2016 г.

откриване 1 НОЕМВРИ, вторник, 18:00ч.

Фондация „Арт център-Илинденци” подновява своята традиция да показва и в столицата фрагменти от творческите събития, случвали се през годината в Арт център Илинденци. Този път съвместно с галерия „Сезони”. Ще бъдат представени “От кариерите до скулптурния парк” през погледа на художниците Дарина Златарева и Иво Бистрички, „Рисунки от работилницата на Иван” на едно от откритията на Арт центъра Николай Кехайов-Коле, снимки и анимиран филм за един от най-новите етапи на авторския проект на скулптора Иван Русев „Мраморният град на изкуствата”.

За разлика от традиционния пейзаж, с който сме свикнали, художниците вдъхновени от „Мраморния град“, Скулптурния парк и природата на Илинденци създават необикновена среда, чрез рисунка, фотография, скулптура, живопис, музикални форми и най-различни други проявления на изкуството. Всички те повлияни от собствената си визуална култура пресъздават спомените си от необикновените сулиети, форми и текстури на мраморните кариери в с Илинденци. В експозицията в галерия „Сезони“ тези произведения, сякаш са оживени от човешкото присъствие и погледа на зрителя.

Дарина Златарева ще покаже „каменни отражения“ през окото на фотообектива, в който кариерите изглеждат като сюрреалистичен пейзаж дело на съвременнен майстор. Живописните и платна извеждат тези вълшебни образи и ги пресъздават, като магически пейзажи, които допълват впечатленията на художника.

Планината и мраморът е и вдъхновението на Иво Бистрички. “Заставайки до Планината – казва Бистрички, – аз намирам моя ръст. Моята големина, дълбочината на моя дъх и височината на погледа ми; твърдостта, с която стъпвам, и крилете, с които летя; разликата в това да гледам от долу на горе и от горе на долу; намирането на Аза в глобалното. В съпоставянето на физическото и интелектуалното с големината на Природата откривам мащаба си.”

Самобитният художник Николай Кехайов – Коле – едно от откритията на Арт център Илинденци ще покаже един различен мащаб и поглед от „работилницата“. Макар различни по светоусещане, неговите рисунки чудесно допълват експозицията.

Не на последно място, публиката ще може да види анимиран филм дело на Иван Русев, анимационна разработка и звук на Любомир Савков. Филмът «Мраморният град на изкуствата» е един проект и артистична реализация на скулптoра Иван Русев. Идеята за него възниква още в началото на 90-те години на миналия век. От тогава са и първите скици, който в годините се осмислят и развиват. Постепенно се изгражда силуета на предполагаемо селище, вероятно съществувало на това място, интерпретиран като уникална скулптурна форма.

Градежите на този обект създават и уникални пространства, които са интересна среда за поява на различни изкуства, изпълнения, представяния по време на ежегодните творчески акции.

В «Мраморния град на изкуствата» се включват със свои идеи и други творци. Развитието на проекта продължава.

- реклама -spot_img