Галерия Аросита представя ТЕРЕЗА ЗИКОВСКА

- реклама -spot_img

 

TANGO / ТАНГО

07 – 20. 06. 2017

ОТКРИВАНЕ  07 Юни, 18.00  ч.

Художник с голям творчески заряд и въображение, Тереза Зиковска владее с лекота и със завиден професионализъм  изразните средства на живописта. Нейната артистична натура я провокира непрестанно да търси експерименти и импровизации в класическата кавалетна форма на картината и емоционално да я трансформира с нова, чиста енергия.

Като истински артист, тя е скъсала с академизма и с видима лекота преминава през различните жанрови граници в изкуството. Стилът й е категоричен и ясен, изграден върху експресията на индивидуалния изказ той напомня с отривистите  си мазки за джаз с кресчендото в живописното пространство, напомня за фагото със страстта с която постига дуенде на цветовете.

Серията живописни платна „Танго“ е сътворена на сцена и Тереза е един от актьорите с нестандартна роля в едноименния спектакъл . Рисува пред публиката, сред музикантите, танцьорите, артистите  директно върху едно, две или три платна с маслени бои. Рисува с трескава експресия, очите й танцуват, ръцете й се носят с ритъма на тангото и на платното цветно и магично се сливат Танго Аржентина  с музиката на Астор Пиацола, поезията на Хуан Хелман, песента и словото на Хулио Коpтасар. Вдъхновението родено в поезията и танца се превръща в завладяваща стихия въвличаща и най-непредубеденият зрител във визуалния спектакъл. Танц в танца, музика в музиката, поезия в поезията пренесени от живота на сцената влизат в емоционален диалог с живописта на Тереза. След спектакълът остават нейните картини с дишащи, страстни, танцуващи фигури под чиито ритми пространството се огъва и звучи изпълнено с емоцията на цветовете.

Изкуството на Тереза е заредено с екзистенциализъм и с вътрешна увереност, репертуарът му е като пъзел от лични истории, преживявания и разсъждения за живота, които тя пренарежда, за да укроти през философията си за живота – директно, без прикритие хаоса на света около нас и така да достигне до себе си.

Пламена Димитрова-Рачева, изкуствовед

ул. “Врабча” 12-Б, гр. София,
работно време: 15.00-19.00, събота и неделя – неработни,
тел.: +359 885 87 28 04

- реклама -spot_img