Френска любов

ФИЛМ НА БНТ В СЕЛЕКЦИЯТА НА „СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ“

Nikolay_Vassilev

Режисьорът Николай Василев разказва тъжно-смешната история на една френска овца  Може ли една „френска“ овца да вдъхнови филм? Оказва се, че да, и точно това се случва във Френска любов на режисьора Николай Василев. Късометражната лента, продуцирана от БНТ, се хареса и на кинокритиците, и попадна в селекцията за късометражни филми на най-престижния филмов форум у нас – София Филм фест 2015.

Фестивалът ще се проведе през м. март. В продукцията, която бе излъчена преди година в предаването „Малки истории“, режисьорът Николай Василев разказва тъжно-смешната история на Кирил и Надежда от Костинброд. Двамата са женени повече от 50 години, и всичко върви добре, докато между двамата не се настанява любовта към… овцете от елитната френска порода Ил дьо Франс.

„Срещнах Кирил на един пазар за животни, където той бе довел и въпросната овца. Това е много особена порода, която няма опашка, но пък дава доста месо. Заговорихме се, и той сподели как страстта по отглеждането на тези животни отнема почти цялото му време. От което пък страдат отношенията с жена му. Историята сама ме намери и съм щастлив, че успях да я пренеса и на лента“, разказа Василев.

Това не е първата продукция на режисьора, която попада в селекцията на София Филм фест. През 2010 г. той спечели наградата Jameson“ за късометражно кино с документалния си филм „Приказки“. Николай Василев е роден през 1975 г. в гр. Казанлък. Завършил е Кино и ТВ режисура в НБУ през 2004 г.

Работи като сценарист и режисьор на документални филми и телевизионни поредици. В БНТ работи и с предаването „Малки истории“.

Start typing and press Enter to search