ФИНАНСИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ

Европейския съюз за радио и телевизия

Европейския съюз за радио и телевизияФИНАНСИРАНЕТО НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ МЕДИИ В БЪЛГАРИЯ Е ПОД КРИТИЧНИЯ МИНИМУМ

Финансирането на обществените медии в България е по-малко от средните нива в Европа, дори от тези на Балканите. Обобщението е на вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон. Той и генералните директори на БНТ и БНР – Вяра Анкова и Радослав Янкулов – днес се срещнаха с българските журналисти. Данните сочат, че в Европа финансирането се разпределя по около 30 евро на глава от населението. У нас тази цифра е много по-малка – за БНТ е 4 евро, а за БНР – 2.5 евро.

В рамките на визитата си Кладуио Капон проведе срещи с президента на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателя Пламен Орешарски и председателя на 42-ото Народно събрание Михаил Миков. Пред тях той също е подчертал необходимостта от дългосрочно и адекватно финансиране на БНТ и БНР, за да се гарантира добро качество и независимост. По думите му, представителите на властта са имали доброжелателно отношение към препоръките му.

„Тежката финансова ситуация не позволява да се планират инвестиции по отношение на технологичните промени.” – допълни още Капон.

Генералният директор на БНТ Вяра Анкова припомни, че ситуацията у нас не се различава от тази, в която се намират обществените телевизии в Европа. „БНТ не се състезава за рейтинг и пазарен дял, защото нашата мисия е различна – да правим стойностна продукция и да поддържаме високи журналистически стандарти, въпреки нелеките икономически условия” – поясни Анкова.

Още от впечатленията на Клаудио Капон за ситуацията в България, зрителите на БНТ могат да видят утре вечер /28.04/ в обзорно-публицистичното предаване „Панорама”, което започва в 21:00 часа.

- Advertisement -