Филми за добро настроение

- реклама -

 

Филми за добро настроение в „Пътуващо лятно кино” на БНТ

 

На 25 юли от Кюстендил стартира инициативата „Пътуващо лятно кино” на БНТ с прожекция на филма „Кецове” на режисьорите Валери Йорданов и Иван Владимиров. Прожекцията е напълно безплатна и е с начален час 21 часа. До 16 август в 21 града на България ще бъдат прожектирани 4 нови български филма: „Прогноза”, „Лора от сутрин до вечер”, „Островът” и „Кецове”.

Ден преди старта на турнето някои от режисьорите изпратиха филмите си с думите: „Първите ми спомени от гледане на филми на открито са от лятното кино на село Бяла на морето, където чоплехме семки и гледахме „Маската на Зоро” за 16-ти път. Това са незабравими усещания. Мисля, че вече има много хора, които искат лятното кино да дойде и в техния град.” казва Зорница София, режисьор на „Прогноза”. Младата режисьорка оценява усилията, които се правят за съживяване на летните кина „Коси се трева, носят се пейки, гонят се змиите и гущерите, за да дойде място за зрителите”. Тя споделя също така, че е много щастлива, че именно „Прогноза” е един от филмите, които ще бъдат показани в инициативата на БНТ. „Това за мен е чест, за колегите, които участват във филма също. Надявам се гледането на „Прогноза” в летните кина на България да бъде купон за зрителите”, допълва тя.

На режисьора на филма „Лора от сутрин до вечер” Димитър Коцев – Шошо инициативата на БНТ напомня за детството, когато лятно време една от основните атракции на морето е била гледането на кино на открито. „Никой, който прави филми не бива да се отказва от това филмът му да отиде до последното населено място на страната, защото навсякъде ще се намери още един зрител, за който има смисъл. „Лора от сутрин до вечер” е филм за добро настроение, затова не го губете не само докато го гледате, но и за цялото лято”, споделя режисьорът.

Иван Владимиров, режисьорът на „Кецове”, си спомня: „Като дете много обичах да ходя в лятното кино в едно малко градче и общо взето там се появи и моята любов към киното, към филмите, там реших, че ще ставам режисьор.” Той намира за прекрасна идеята хората да видят филма му в турнето на БНТ, който и тематично е много подходящ да се гледа на открито. „Той е направен за простора, за свободата, за всички неща, които ни карат да се чувстваме свободни. Наслаждавайте се на лятото, на топлината, на морето, много се радвам, че сме заедно с вас” допълва Владимиров. 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -