Евровизия

- реклама -spot_img

Евровизия Над 55% от българите подкрепят българската песен за Евровизия

Допитване в предаването Референдум показа, че над 55% от българите смятат, че песента на Софи Маринова ще има успех на конкурса Евровизия. Дискусията по БНТ1  събра различни гледни точки, аргументи „за” и „против” представянето на България с песента „Любов без граници”.

В дискусията се включиха председателят на БГ Академия Стефан Димитров, литературният критик и член на журито Йордан Ефтимов, музикалният журналист Тома Спространов, музикантите Стоян Михалев, Звезди от „Ахат” и Насо Русков.

Стефан Димитров обясни, че тази година журито се е обединило около тезата, че песента, която ще представя България трябва да е интересна и да е знакова за региона. „Песента беше една от удачните, които би трябвало да направят някакво впечатление на Евровизия. Това е етно музика, която се харесва навсякъде и е по-близо до сърцата на хората”, сподели още председателят на Академията. Мнението на Стоян Михалев бе, че изборът на Софи Маринова е признак на нормалност на все още развиващото се българско общество: „Престъпни елити създадоха своя култура, през която изпраха парите си. И така цяло поколение живее с грешни ценности, проповядвани от чалгата. Но тази песен не е израз на тази култура.”

ЕвровизияТома Спространов сподели, че идеята да се пее „обичам те” на толкова езици е много добра. „Софи е любимка на цяла България. Аз не обичам чалга, но това не е чалга. Софи има много естествен чар и е едно обикновено момиче, което може да излезе от съседната кооперация. Аз мисля, че тя има много голям шанс”, заяви още той.

„От всички песни тази песен може да заяви най-сериозно участие. Това е конкурс за песен. Ако я тананикаш, щом излезеш от залата, то тя е успешна. Песента на Софи е достъпна за повече хора, а и се пее за любов на толкова езици. По- хубаво от това нещо няма. Аз не харесвам нейната музика, но я харесвам като изпълнител. Освен това тя е българка, нищо че е от ромски произход.” Това обясни в студиото на „Референдум” Звезди от Ахат.

Според Йордан Ефтимов Евровизия отдавна не е конкурс за песен, а място за представление и шоу. „Печелят странни  и интересни песни, които са кич, но не в отрицателен смисъл, а песни, които правят странен микс от несъчетаеми неща. В този смисъл „Вода” беше типичен кич, който  успешно представи България. Тази година си избрахме по-хармонично, по-неутрално и беззъбо парче. Аз лично не харесах тази песен. Основното не е как пее певицата, или съчетанието между музика и текст, а цялостното представяне. За мен тази песен е тривиална.”

За Насо Русков Евровизия отдавна не е конкурс за песен , а съревнование между държави. „Това един фарс, но е за забавление. Хората, които го гледат в крайна сметка искат да се забавляват.”

Преди началото на обсъждането предварителните нагласи на въпроса „Според Вас, имаме ли шансове с песента на Софи Маринова да постигнем добър резултат?” с „да” гласуваха 47.03% от представителната социологическа извадка за страната, с „не” 41.95%, а 11.02% се въздържаха. След края на дискусията гласовете „за” нараснаха до 55.08%, гласовете против намаляха до 39.83%, а въздържалите се стопиха с почти 6% и намаляха до 5.09%.

- реклама -spot_img