Европейски музикален фестивал

- реклама -spot_img

Европейски музикален фестивал
Европейски музикален фестивал

Стартира Европейският музикален фестивал

Дванадесетото издание на фестивала е част от културния календар на Столичната община

„Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио представят дванадесетото издание на Европейския музикален фестивал, който е част от културния календар на Столичната община и се провежда под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София. По традиция фестивалът представя интересни събития и на сцените в Пловдив и Варна. На 10 март (събота) от 19:00 ч. в Държавен музикален и балетен център ще се проведе вторият премиерен спектакъл „Дневникът на Дракула“, с който балет „Арабеск“ гостува на фестивала в столицата. Специално участие в представлението ще вземат актьорите Деян Донков и Биляна Петринска.

Тази година в програмата на Европейския музикален фестивал влизат над 13 концерта с големи български и международни артисти. Един от акцентите на тазгодишното издание на фестивала е концертът с участието на оперната прима Александрина Пендачанска и пианиста Людмил Ангелов на 15 юни 2012. Това е юбилеен концерт на диригента Михаил Ангелов, който навършва 80 години. В рамките на фестивала ще се проведе и концерт по случай Деня на Европа, в който ще музицират ансамбъл Софийски солисти и Софийски камерен хор „В. Арнаудов“. Част от програмата на Европейския музикален фестивал в София ще бъде и гостуването на френския ансамбъл „Тангисимо“ със солист аржентинският певец Хосе Луис Барето и танцови двойки от Аржентина и България. Почитателите на музиката на великия Й. С. Бах  ще могат да чуят цялостно изпълнение на „Матеус Пасион“ със специален гост Виргил Хартингер, тенор (Австрия) и солистите Гиргина Гигинова, сопран, Олга Михайлова-Динова, мецосопран и Пламен Бейков, бас. Диригент и художествен ръководител на концерта ще бъде Йосиф Герджиков.

Цикълът „Музиката на Америка“, който се организира със съдействието на фондация „Америка за България“ гостува на Европейския музикален фестивал в Пловдив с концерт на Мила Георгиева и Класик ФМ М-Тел оркестър и във Варна с концерт с откъси от американски мюзикъли под надслов „Hello, Broadway!. В програмата на фестивала, със съдействието на Гьоте институт, столичани и пловдивчани ще видят още и германския китарист Фридеман Вутке, който ще изнесе майсторски класове в НМУ „Л. Пипков“, София и НУМТИ „Д. Петков“, Пловдив. Sofia Jazz Peak тази година ще гостува на Европейския фестивал с израело-американските джаз музиканти от Шай Маестро трио.

Европейски музикален фестивал” по традиция се организира с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столична община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, Будапещенски камерен оркестър и др.

Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София може да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com. Продажбата на билети за спектакъла „Дневникът на Дракула“ се извършва на касата на Държавен музикален и балетен център – София и в мрежата на Eventim.

- реклама -spot_img