Дом на хумора и сатирата

- реклама -spot_img

Дом на хумора и сатирата
Дом на хумора и сатирата

Откриване на

Общински ученически конкурс-изложба

„Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш”

 

„Тютюнопушене или здраве – изборът е ваш” е темата на приключилия Общински ученически конкурс-изложба за хумористични и сатирични творби на изобразителното изкуство.

Конкурсът бе обявен през м. ноември 2011 г. и бе отворен за участие на ученици от първи до дванадесети клас на габровските училища и възпитаниците на школите по изобразително изкуство. Организатори на конкурса са Музеят „Дом на хумора и сатирата” – Габрово, Фондация „People Serve Bulgaria: Aalst–Gabrovo” – Белгия,  Клуб „Приятели на Белгия” – Габрово и Сдружение „Обществена коалиция за здраве – Габрово”.

На 7 март т.г. от 17.30 ч. в зала 6 на Дома на хумора и сатирата ще се състои официалното отриване на изложбата от представените творби и награждаването на лауреатите.

Гости на тържеството ще бъдат Н. Пр. посланикът на Кралство Белгия Марк Михилсен със съпругата си, г-жа Ан Ван де Стеен – зам.-кмет на Община Аалст,  г-н Люк Ван ден Бремт – генерален директор на OLV болница в Аалст, г-н Етиен Фонтейн – председател на фондация „People Serve Bulgaria: AalstGabrovo”, г-н Вили Ван Импе – почетен консул на България в Източна Фландрия и секретар на фондацията.

В конкурса се включиха общо 255 участници – 203 ученици от 10 габровски училища и 52 възпитаници на 3 школи по приложни изкуства. Всички те изразяват позитивните си позиции за живот без тютюнев дим и негативното си отношение към зависимостта от тютюна, показвайки ярко последиците от вредния навик и поднасяйки посланията си с чувство за хумор.

На своето заседание на 21.02. журито взе решение в изложбата да бъдат представени всичките 255 получени творби на участниците от четирите категории: I-IV клас, V-VII клас, VIII-XII клас и художествените школи. Всеки ученик ще получи свидетелство за участие, а най-добрите художници – предметни награди и специални дипломи. Във всяка от четирите категории се присъждат по 5 награди, осигурени от организаторите, както и множество поощрения за малките художници и за техните преподаватели. Имената на всички наградени участници са публикувани на сайта на Дома на хумора и сатирата www.humorhouse.bg .

Паралелно с ученическата конкурсна изложба, на тържествената вечер ще бъде представена и подбрана колекция от творби на най-известния художник на комикси в Белгия – Марк Слеен. Започнал кариерата си като политически кариктурист, след Втората световна война той се отдава изцяло на комиксите. Най-известната му поредица от над 200 комикса е „Приключенията на Неро и компания”, която Марк Слеен саморъчно рисува в продължение на 45 години (1947-2002) и която му осигурява място в „Книгата за рекорди на Гинес”. За изключителните му заслуги към Белгия крал Алберт Втори присъжда на Марк Слеен благороднически сан, а през 1999 г. го удостоява и с рицарско звание. Той заема 48-о място в класацията „111 най-велики белгийци” и през 2005 г. е избран за Почетен гражданин на Брюксел, където е открит негов музей. Освен със своите комикси, художникът е известен и като голям познавач на Африка. Има осъществени 35 сафарита на Черния континент, впечатленията си от които пресъздава в над 20 документални филма и предавания за радиото и телевизията, както и в много книги и публикации в пресата. От 1984 г. е управител на Световния фонд за защита на дивата природа (WWF) – Белгия.

 

Дарина Маринчевска,  Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово

- реклама -spot_img