Асоциация „Луди-млади” гостува с изложба

Асоциация „Луди-млади”

гостува с изложба в Дома на хумора и сатирата

 

Броени дни остават до най-очаквания и весел празник в Габрово – Международния фестивал на хумора. В богатата програма на фестивалните дни са предвидени забавления за малки и големи, а габровци и гостите на града с голямо нетърпение очакват 19 май – деня на веселия габровски карнавал, който тази година ще премине под мотото „Животни и хора, хора и животни”.

Приготовленията за карнавалното шествие вървят с пълна сила, а още от сутринта подходящо празнично настроение ще създаде традиционната Весела суматоха в Парка на смеха. От 10.30 ч. пред Дома на хумора и сатирата ще се изявят музикантите от оркестър „Габрово” с ръководител Николай Венков и танцьорите от шоу-балет „Магия” с хореограф Александър Белков, а актьорът Димитър Шанов ще се превъплъти отново в образа на Ранката-Барабанката.

На 19 май от 11.00 ч. в зала 5 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще се състои откриването на представителната изложба „Луди-млади”, включваща творби на възпитаниците на четири средни художествени училища: Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” – Трявна, Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян, Националната художествена гимназия „Димидър Добрович” – Сливен и Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян. Четирите гимназии и Домът на хумора и сатирата са учредители (1996 г.) и членове на Асоциация „Луди-млади”, която си е поставила благородната цел да съхранява, развива и популяризира художествените занаяти и народните традиции. Чрез ежегодните изложби-базари от творби на учениците и учителите от гимназиите по изкуствата се стимулират творческите търсения на младите художници и приложници. Като пълноправен член на Асоциацията и в изпълнение на една от важните си задачи – да насърчава прохождащите таланти в хумористичното изкуство – Домът  на хумора и сатирата с готовност дава поле за изява на младите творци.

Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” представя в изложбата 34 творби на свои възпитаници: иконопис, функционална и резбована мебел, детски играчки, дървени пластики, резбовани пана и проекти за интериор.

Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев” – Троян участва в изложбата с впечатляваща колекция от 180 керамични пластики, чинии, фруктиери, вази, сервизи, делви, стомни, кашпи и др. Изваяни от майсторски ръце, съдовете греят с меките багри на Троянския Балкан и носят особеното очарование на простите и съвършени форми на самата природа. Изделията с традиционни шарки са широко известни и продължават да внасят красота и уют във всеки съвременен дом.

Националната художествена гимназия „Димидър Добрович” – Сливен е известна с обучението на майстори на художествените тъкани, на иконописци и на специалисти по рекламна графика. Училището успешно изучава, развива и осъвременява килимарските традиции на Сливенския край. Възпитаниците му представят в изложбата прекрасни тъкани пана, икони и проекти за рекламни плакати.

Професионалната гимназия за приложни изкуства – Смолян е горд последовател и приемник на народните традиции и художествените занаяти в Родопите. В настоящата изложба училището показва текстилни пана, козяци, халища, килими и китеници, както и рисувана коприна. Младите графични дизайнери представят и плакати със смели оригинални решения и прецизна техника.

При откриването на изложбата своя талант ще покажат и млади габровски музиканти, певци и танцьори. Поздрави към участниците и гостите ще поднесат възпитаници на Музикалната школа „Prima Vista” с преподавател Елена Вълкова, на Музикалното студио „Талеви” с ръководители Ваня и Радослав Талеви и на Танцова школа „Лиана” с художествен ръководител Лиляна Пантелеева.

Изложбата „Луди-млади” ще остане в Дома на хумора и сатирата до края на м. юни т.г. – за радост на посетителите и ценителите на народните художествени занаяти и българските традиции.

 

Дарина Маринчевска, Музей „Дом на хумора и сатирата” – Габрово 

Start typing and press Enter to search

Дом на хумора и сатирата

Музей „Дом на хумора и сатирата”-нова изложбена зала

ОТНОВО ПРИ КОРЕНИТЕ НА ГАБРОВСКИЯ ХУМОР

Казват, че театърът започвал от гардероба. В Музея „Дом на хумора и сатирата” екскурзията пък започва на крачка след гардероба: от зала 1, наречена „Корените на габровския хумор”. По мои наблюдения, никой гост на Веселата къща не я пропуска. За всеки е ясно, че смешното започва още тук, затова гостите смело следват екскурзоводите, или самостоятелно поемат своето весело пътешествие. За да усетят какво е габровският хумор и какъв е габровецът, прочул се по целия свят.

Габровци и гости вече имат почти нова изложбена зала: завършиха ремонтните дейности и новата аранжировка в зала 1. В средата на зимата, в навечерието на 40-ия си рожден ден, Музеят „Дом на хумора и сатирата” поднася истински подарък. Залата вече има вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето (срещу гардероба) ще се появи и още една придобивка, също дело на музейните специалисти и също посветена на рождената дата: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.

Постоянната експозиция „Корените на габровския хумор” се появи за първи път преди 25 години и беше съвместна инициатива на музейните уредници и лично на големия Борис Димовски. Той смяташе, че всеки музей, дори и с най-сериозна тематика, трябва да допуска елементи на хумор, още от входа да те грабва виц или весела история. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски (дали това не са единствените съхранени рисунки на големия художник?), само е освежено и имате усещането, че художникът току-що си е тръгнал…

Изложбата може да бъде илюстрация как паралелно си съжителства традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. Така до полушеговитите експонати, свързани с реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Два филма представят Габрово.

Първият ни го показват като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал” смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите на Габрово – паметници, мостове, събития, хора. Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още и още… Текстовете и в презентациите, и в залата са на български и английски език. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово”, музика и изпълнение Радослав Талев и Ваня Талева, а втората „Габрово, добър ден!” е по музика на Йордан Чубриков в изпълнение на Христо Кидиков.

Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункциалността му и от ученици, и от други посетители. Заедно със „Залата на жирафите”, това е втората изцяло отоплена зала в Музея „Дом на хумора и сатирата”, което не може да не впечатли посетителите.

Домакините са пропуснали една подробност, нещо, което ще намерим в музеите на Запад. Не са написали имената на екипа, създал това в навечерието на големия рожден ден, за да знае посетителят, кой стои зад всичко пред него. Ще ги споменем тук: Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.

Изложбата „Корените на габровския хумор” вече казва топло „Добре дошли и… отишли!” на своите посетители.

Венета Георгиева-Козарева,

Музей „Дом на хумора и сатирата”

Start typing and press Enter to search