Детето и музиката

- реклама -spot_img

Maxim_EshkenazyКонцертите от програмата за деца и родители “Фортисимо Фамилия” продължават с представяне на инструмента, превърнал се в международен знак на пощенските услуги – валдхорната.
Тя влиза в групата на медните духови, а в буквален превод от немски името й означава “горски рог”. Ани Пападопулу е актрисата, която ще се включи в горската приказка, подготвена за 23 и 24 март в камерна зала “България”.

 

Красимир Костадинов е солист-валдхорнист в Софийска Филхармония. Получил е музикалното си образование у нас и в Германия, а след това натрупва опит като солист на Белградската Филхармония, Манхаймската Филхармония, както и като Първа валдхорна в Есенската Филхармония. Красимир е носител на редица награди, а също така е и един от създателите на ансамбъла, съставен само от духови инструменти – Mr. Brass. “Валдхорната се е появила първо като горски рог, по-късно изобретяват онази малката, която използвали пощальоните. Сигнал на валдхорна обявявал начало и край на лов, нещо подобно се вижда и във  “Властелинът на пръстените”. Звукът на инструмента бил един вид език, на който ловци и стрелци се разбирали”, разказва Красимир.

 
В програмата влизат както класически произведения от Моцарт, Щраус и други композитори, така и филмова музика от “Гладиатор” и още успешни холивудски продукции. За пръв път в България ще бъде изпълнена и темата от филма “Мисията невъзможна”, аранжирана от Владо Джамбазов за корнов секстет. Сценарият е горска приказка, написана от Ростислава Генчева.    

 

Водеща на “Приказки за валдхорна” е Ани Пападопулу, актриса от трупата на Народния театър. Освен в десетките успешни драматични превъплъщения, неотдавна видяхме Ани и в комедийно амплоа – ролята на Роксана в пиесата “Сирано дьо Бержерак”, поставена от Теди Москов. Позната е с участията си в най-позитивния български филм в последните години – “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, както и в “Мисия Лондон”.

 

Оркестърът на Софийска Филхармония ще се дирижира от маестро Максим Ешкенази. Именно той е идейният създател на семейство “Фортисимо” (“Фортисимо Фест”, “Фортисимо Клас” и “Фортисимо Фамилия”), а “Приказки за валдхорна” е първият концерт от настоящата програма, в който се включва като диригент. В момента Максим Ешкенази живее и работи в Лос Анжелис, САЩ и е музикален директор и диригент на Pacific Symphony Youth Orchestra, както и главен диригент на Colburn Chamber Orchestra и Orchestra De Camera в Музикалната консерватория “Колбърн”.

 

Седмица след “Приказки за валдхорна”, ще се проведе и семинарът Детето и музиката. Фокусът ще бъде поставен върху музиката и какво тя дава на децата, какво възпитава. Ще се дискутират темите “Моцарт ефект”, “Двете лица на детето: детето – обект на наблюдение и детето – изследовател, детектив, което задава въпроси и изобретява отговори”, “Посоки за развитие на музикалното образование в България” и др. Специални гости са: Максим Ешкенази, проф. Елисавета Вълчинова-Чендова (д.н., музиколог, департамент “Музика” на НБУ и сектор “Музика” в Института за изследване на изкуствата – БАН), както и д-р Весела Банова (психоаналитик, председател на сдружение “Дете и Пространство”)

 

Всички събития от програмата “Фортисимо Фамилия” се случват с подкрепата на фондация “Америка за България”.

 

23 март (събота), 11:00 и 12:30

24 март (неделя), 16:00

30 март (събота), 11:00, безплатен семинар след регистрация на www.fortissimofamily-es2003.eventbrite.com

Три материала, които загатват темите на 
семинара:

1. Изучаването на изкуства доказано развива креативната мисъл – 
http://fortissimo.bg/family/index.php/detza-i-roditeli/za-roditelite/176-izuchavaneto-na-izkustva-dokazano-razviva-kreativnata-misal
2. Музикалното обучение и неговото влияние върху мозъчното развитие – 
http://fortissimo.bg/family/index.php/detza-i-roditeli/za-roditelite/181-muzikalnoto-obuchenie-i-negovoto-vliyanie-varhu-mozachnoto-razvitie
3. Музикалното обучение и развитието на вербални, математически и 
пространствено-времеви способности – 
http://fortissimo.bg/family/index.php/detza-i-roditeli/za-roditelite/183-muzikalnoto-obuchenie-i-razvitieto-na-verbalnite-matematicheskite-i-prostranstveno-vremevite-sposobnosti

- реклама -spot_img