Денят започва

- реклама -

Спешна проверка на метадоновите програми разпореди министър Десислава Атанасова след разследване на сутрешния блок на БНТ „Денят започва”

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се ангажира да прекрати търговията с метадон на улицата

 

Разследване на екипът на сутрешния блок на БНТ „Денят започва”- Екатерина Анева и операторите Огнян Колчаков и Росен Петрински, показа как безпроблемно около метадоновите програми се търгува с метадон. На черно кубикът му струва между 1.50 и 2 лв. Цената за едномесечен престой в частните програми варира от 200 до 400лв.  В тях обаче има много хора, които не желаят да се лекуват, а заменят хероина с по – евтиния метадон. Преди 2 години на пазара излезе хероин с много лошо качество, което накара зависимите да потърсят именно метадона като заместител. Ако една доза хероин струва 12 или 20 лв., при лошо качество се налага зависимите да взимат повече от традиционните дози и така дневно хероинът може да им струва по 80лв. Докато 10 кубика метадон, който им върши същата работа, излиза 20лв. Така в програмите се оказва, че влизат и напълно здрави хора с цел да търгуват опиата. България е единствената държава в ЕС, в която метадоновата терапия е платена и опиата се изнася навън. В страни като Германия има установена държавна такса от 5 евро и медикамента се приема само на място в лечебните заведения. У нас има само няколко държавни програми, които са напълно безплатни. В тях обаче местата са заети. Останалите по – евтини, в които метадона се доставя от държавата и цената им е до 1/3 от минималната работна заплата също за пълни. За да влезнат в тях зависимите трябва да чакат между 2 и 5 години. Време фатално дълго за хора на хероин. Така се отваря пазар за тези програми, които са на самоиздръжка и съответно с високи такси. Разследването на „Денят започва” показва освен това, но и крайната доставна цена на метадона, която с ДДС е 0.10 лв. Реално препарата за един пациент на средна оптимална доза от 20 кубика на ден е 60 лв.-на месец. Факти, потвърдени и от експерти от Националния център по наркомании и от Столичния център за психично здраве.

След излъчването на разследването на „Денят започва” тази сутрин в студиото на сутрешния блок на БНТ Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов се ангажира да прекрати търговията с метадон на улицата.

Mинистърът на здравеопазването Десислава Атанасова разпореди спешна проверка на метадоновите програми и на всички 22 частни центрове, които осъществяват тази дейност след разследването и разкритията на екипа на БНТ. 

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -
Previous articleДенят отблизо
Next articleКлуб Sugar