Софийски солисти ще свирят за Деня на Европа

- реклама -spot_img

Концертът ще се проведе на 9 май в рамките на Европейския музикален

фестивал по инициатива на Столичната община

 

На заседание в Милано през 1985 година ръководителите на страните от Европейския съюз решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. От тогава тази дата символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа. Тази паметна дата се свързва и с края на Втората световна война. На 9 май през 1950 година Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя декларация за създаване на единна Европа, която е позната като „Декларацията на Шуман“, поставяща началото на идеята на обединените нации в Европейския съюз. В цяла Европа този ден се отбелязва с различни прояви, а идеята финалът на 9-та симфония на Бетовен да бъде използвана като химн на Европа е на именития диригент Херберт фон Караян.

В България по инициатива на Столичната община, в рамките на Европейския музикален фестивал, ще се състои концерт по повод Деня на Европа. Той ще бъде представен от камерен ансамбъл „Софийски солисти“, който тази година празнува 50 годишен юбилей. Като солисти ще се изявят Йордан Димитров (цигулка), Петър Димитров (тромпет), Ирина Харалампиева (сопран), Божидар Пенев (баритон) и четвъртокласничката Кристина Георгиева (цигулка).

Програмата на концерта включва произведения на едни от най-големите европейски композитори. Музикантите от „Софийски солисти“ с диригент Пламен Джуров ще изпълнят Сюита из „Музика на водата“ от Хендел, „Пролет“ из Годишните времена от Вивалди, Адажио от Албинони, „Мечтание“ от Роберт Шуман, „“Кокошката“ от Жан Филип Рамо и други. Публиката в зала „България“ ще чуе още и Рилски манастир и Кукерски танц из „Картини от България“ от композитора Васил Казанджиев, който е и един от диригентите, ръководили ансамбъла „Софийски солисти“ през петдесет годишната му история. Одата „Елате, синове на изкуството“ от Хенри Пърсел ще прозвучи със специалното участие на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент Теодора Павлович.

„Европейски музикален фестивал” по традиция се организира с официалното партньорство на Министерството на Културата на Р. България и Столичната община. През годините в него са участвали ярки имена от световните музикални сцени като Найджъл Кенеди, Миша Майски, Пинкас Цукерман, ансамбъл „Кремерата Балтика”, „Цукерман чембър плейърс”, Камерен оркестър „Концертгебау”, Литовски камерен оркестър, Будапещенски камерен оркестър и др.

Входът за концерта, който ще се проведе на 9 май от 19:30 часа, ще бъде с покани от касата на Кантус Фирмус в зала „България“.

 

- реклама -spot_img