Дебютиращ автор изчерпа тиража си за рекордно време

Голямото приключение на малкото таласъмчеСамо шест месеца бяха необходими на Никола Райков от Стара Загора, за да продаде пълния тираж на дебютната си книга: приказката-игра „Голямото приключение на малкото таласъмче“. Издатели споделят, че тираж от хиляда броя, който е считан за успешен в България обикновено отнема от една до три години, за да бъде реализиран, ако това изобщо се случи. Това което прави постижението на младия автор още по-впечатляващо е, че книгата не се продава в книжарниците, а е налична само онлайн.

„Мисля, че основната причина за бързата реализация е, че книгата е първа по рода си“ споделя Никола Райков. „Читателите оцениха, че този формат е страхотен за малки деца.“

Никола Райков, който е завършил информационни технологии в САЩ, предприема изцяло новаторски подход към разпространението и рекламата на нестандартната си книга. Той решава, че книгата няма да се продава в книжарниците, което му позволява да предложи луксозното издание на по-ниска цена онлайн. Следващият му ход изглежда още по-странен. Той пуска книгата си безплатно в интернет. „Смятам, че е справедливо всеки да може да прецени качеството на един продукт преди да си даде парите за него. Вярвам, че читателите ще подкрепят даден автор, когато харесат това, което е създал.” твърди той.

И читателите наистина го подкрепят. За тези шест месеца приказката-игра получава стотици възторжени отзиви и ревюта от критици, родители и деца, въведена е в учебните занятия на десетки училища и детски градини от цялата страна и печели наградата „Булгакон 2013“. Фейсбук групата с фенове на книгата наброява над 2,300 души. В момента „Полиграфическият комбинат Димитър Благоев“ в София подготвя допечатка.

„Много хора се опитваха да ме убедят, че това е твърде голям тираж и, че трябва да издам стотина бройки. Радвам се, че не ги послушах и вярвах в собствената си книга“ заключва авторът.

- Advertisement -