„ЧЕТВЪРТА ВЛАСТ” ПОД ЛУПАТА НА СТУДЕНТИ ОТ УНСС

 

Chetvarta_vlastЕкип от студенти по журналистика от Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ направи детайлна „дисекция” на хитовия сериал на БНТ „Четвърта власт”. В рамките на цял семестър екип от 10 студенти по специалността „Медии и журналистика”, под ръководството на гл.ас. д-р Катя Михайлова, проучи аудиторията на политическия трилър. Последният епизод на „Четвърта власт” бе излъчен в началото на декември, но отзвукът за отношенията между власт, медии и служби, все още е на дневен ред.

Студентското изследване включва 80 души над 14-годишна възраст, 41 от тях мъже и 39 – жени. 72% от запитаните са гледали „Четвърта власт”, като известен превес имат жените /59%/.

Проучването очертава интересни факти за профила на средностатистическия зрител на „Четвърта власт”. Повече от половината от гледалите сериала са висшисти и над 60% работят. 86% от анкетираните са научили за старта на поредицата от рекламата и само 14 на сто са чули за него от колеги и приятели. 82 на сто от тях са гледали сериите пряко по БНТ, а останалите – в интернет.

На 70% от анкетираните най-много е допаднало посланието на „Четвърта власт”, което е накарало 30% да гледат редовно сериала. Студентите са класирали в няколко групи и емоциите, които са изпитвали интервюираните, докато са следили поредицата. Те варират от щастие, през тъга и гняв, до страх. Това, според студентите е поредното доказателство, че българите все още са чувствителни към подобни теми. Над половината очакват втори сезон на „Четвърта власт”, като 64% от тях биха го препоръчали на приятел.

В края на презентацията студентите бяха оценени от своите преподаватели и гости с „отличен 6” за екипната работа и интересните резултати. На изпита присъстваха и продуцентът на сериала Найо Тицин, двама от сценаристите – Емил Андреев и Александър Чобанов и социологът Михаил Мирчев, преподавател в УНСС.

Start typing and press Enter to search