БНТ ИЗЛЪЧВА ТРИ ФИЛМА ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ

- реклама -spot_img

ОБЕКТИВНО ЗА РОМСКАТА ИНТЕГРАЦИЯ В ТРИ ДОКУМЕНТАЛНИ ФИЛМА ПО БНТ

Поредицата „Не/възможното включване”започва утре в
рубриката „В кадър”

БНТ1 ще представи в рубриката „В кадър” три документални филма, посветени на ромската интеграция. Поредицата ще покаже обективната гледна точка към живота на ромите у нас и резултата от усилията за тяхното приобщаване. Авторът на поредицата – журналистката Мария Чернева – посети районите на България, за да провери лично как реално живеят представителите на етноса днес.

„Никой не сметна за необходимо да информира медиите, че през септември миналата година в Сараево официално беше закрито „Десетилетието на ромското включване”. Ако на някой това му говори нещо, то е заради фанфарите в началото и гръмко огласените намерения, които държавата даде на прага на ЕС. Те чертаеха край на дискриминацията и равностойното включване на ромите в обществения живот. Решихме да зарежем стратегиите, екшънплановете и мониторинговите доклади и непредубедено да попълним образите – такива, каквито са.” – заяви Мария Чернева.

Поредицата е озаглавена „Не/възможното включване” и нейната основна задача е да види реалността през очите на самите роми. Първият филм ще бъде излъчен утре (2-ри март) от 22:30 часа. В него зрителите ще видят Каварна през погледа на Зюлбие, която иска да бъде наричана Джони.

„Каварна трябваше да е добрият пример, но не бяхме подготвени да видим тази ромска махала. Някой спомена, че е като в Холивуд, т.е. като никъде в България. Видяхме прави асфалтирани улици, къщи като извадени от списание. Дори и тези, които работят в чужбина се връщат тук и строят. В махалата има регулация, канализация, детски градини и училища, безплатен WI-FI. Заради волята на един кмет.” – споделя авторката на поредицата.

След Каварна екипът се отправя към Варна, където обаче, вижда пълната противоположност – мизерия, неприятна миризма и боклуци. Ромите там живеят в бараки от шперплат и найлон. Кадрите са заснети само няколко месеца, след опитите на общината да се справи с „ромския въпрос” и къщите им са били срутени.

Третата спирка е Лом, намиращ се в най-бедния район на България. Този факт предполага и определени очаквания, които биват опровергани от две здравни медиаторки – Анита и Таня. Двете жени ще разкажат пред камерата на БНТ1, че не делят хората на „свои” и „други”. Зрителите нагледно ще разберат до какво може да доведат усилията на местните власти и неправителствените организации, започнали далеч преди „десетилетието на ромското включване”.

Останалите документални филми ще бъдат излъчени на 9-ти и 16-ти март в рубриката „В кадър”. Във втората част ще бъде показан животът на ромите в Гърмен, Благоевград и Кюстендил, а в третата – в Сливен, Долни Цибър и Тунджа.

Режисьор на „Не/възможното включване” е Николай Василев, оператор – Борислав Георгиев. Продуцент на поредицата е Петя Тетевенска.

РОМИ

- реклама -spot_img