ИЗЛОЖБА НА ХУДОЖНИЧКИ- ЖЕНИ НА ХУДОЖНИЦИ

Галерия “СЕЗОНИ” представя ИЗЛОЖБА ЖИВОПИС
„ОТРАЖЕНИЯ“ ОТ 10 ДО 24 март

Проектът „Отражения“ е по идея на галерия “Сезони“, като един анонс за предстоящата пролет в календара на изобразителното изкуство. Да си професионален художник, да си жена, а още повече и жена на художник е повече от житейско и съдбовно предизвикателство. Историята познава много ярки примери за това, най- емблематични и драматични остават следите на Фрида Кало /Диего Ривера/ и Камий Клодел /Огюст Роден/.

В българския вариант на „ артистичната и бохемска рапсодия“ на любовта, раздялата, приятелството, ревността… е примерът с големия художник познат като Слона /Георги Божилов/ и незабравимата Катя Паскалева, която дълги години крие и плахо рисува, дори до последния си дъх. И въпреки, че остава една от най- обичаните жени, превърнали се в икони на нашия театър и кино, любовта и към рисуването е като на сянка, защото никога не се решава да го сподели публично. Катя не обичаше да афишира себе си…странно, нали, още повече за актриса. Изживя живота си сред най- големите артисти и бохеми у нас, преживя дните си с двама много талантливи и сложни мъже – Слона и кинорежисьора Иван Росенов.
Катя Паскалева почетно ще присъства в изложбата със свои картини, непознати за широката общественост, притежание на частни колекции. Една от картините се показва за първи път.

В изложбата „ОТРАЖЕНИЯ“ в галерия „Сезони“ художничките показват частици от своя свят. Правят го по различен начин с различни изразни средства- живопис, рисунка, колаж, смесена техника.
Актрисата Гергана Змийчарова рисува най-често своя делник, през който препускат едновременно театъра, децата, мъжа, бита и любовта. Гергана сглобява пъзела от парченцата, правещи живота, изпълнен със смисъл.
Нина Каранфилян „тъче“ много нежна и дълбоко искрена живопис, изтъкава я като нишки на съдбата, разбираш, че си „обречен“ да живееш с изкуство всеки ден и час. Картините и, както и тя самата носят в себе си красота и ухание на жена.
Силвия Илкова, е завършила текстил в НХГ, но в последните години експериментира с акварел, керамика и стъклопластика. За публиката на галерия „Сезони“ тя подготвя специална изненада: зрителят ще види собственото си отражение на живо в живописна рамка.
Жасмина Гладийска се прочу у нас и по света с неповторимите си авторските накити от смоли, носещи името на дъщеря и Пагане, но участва в проекта с нови картини, вдъхновена от идеята на изложбата. Жасмина показва картини пропити с много нежност, усет към композицията и възприятията на зрителя.
Самата себе си ще изненада и Тити Ованесова, наследница в духа и традициите на старинната арменска бижутерска школа. Години наред тя се занимава с фотография, фоторепортажна журналистика и галерийна дейност. В този творчески проект Тити просто прави това, което най- много обича след съзерцанието на морето и пътешествията, да рисува живописни бижута на платно, малки формати, изпълнени с класическата техника на маслените багри.
Мария Райчева отразява света, в който намира верния път към себе си и хората чрез силата на цвета и светлината в живописта. Каквито и да са сезоните в календара или живота, картините на Мария излъчват богатството на природната палитра.
Галя Ромова е много интересна художничка, която работи основно в областта на приложните изкуства, но човек винаги запомня нейна картина, в която главни действащи лица са обикновено ЖЕНИ и КОТКИ.
Проектът се осъществява със съдействието на ZONTA- club of saint Sofia- авторитетна международна дамска неправителствена организация.
Куратор на изложбата е Райна Йотова – журналист, художник и арт експерт.

ГАЛЕРИЯ СЕЗОНИ

Start typing and press Enter to search