Българската песен на Евровизия 2013

- реклама -

 

BNTЗа девети пореден път България ще бъде част от музикалната карта на Европа с участието си в 58-то издание на “Песенния конкурс на Евровизия” в Малмьо.

Българската национална телевизия ще направи вътрешна селекция за избор на изпълнител (солист, дует или група)като сформира комисия от продуценти в дирекция „Програма БНТ1” и служители на БНТ, които са работили и притежават необходимия музикален и професионален опит за реализацията на конкурса. Решението на комисията кой е избрания изпълнител ще бъде обявено публично до 10 февруари 2013г.  Избраният изпълнител ще има възможност да предложи за първоначална селекция до 5 (пет) песни, които отговарят на правилата на конкурса. Комисията ще прослуша песните и ще избере 3 (три) от тях. 

Общите международни изисквания за участие на конкурса остават непроменени. Песните трябва да бъдат български национален продукт т.е текстът, музиката или аранжиментът да са създадени от български гражданин или изпълнителят да е български гражданин. Песните не трябва да са били публично изпълнявани или комерсиално разпространявани преди 1 септември 2012г. Максимално допустимото времетраене на песента е 3 (три) минути. Публичното изпълнение на всяка песен може да се изпълнява от не повече от 6 лица на сцена. Те трябва да пеят на живо. Всеки участник има правото да избере на какъв език ще се изпълнява песента.

Допуснатите 3 песни ще бъдат официално обявени и представени на живо в предаването „Неделя х 3” на 17 февруари 2013г.  Поредността на изпълненията ще се определи от жребий. Заснетите песни ще се ротират в рамките на две седмици в програмите на БНТ и радиа-медийни партньори на БНТ. Селектираните песни ще бъдат изпълнени още веднъж в телевизионно шоу по БНТ на 3 март 2013г., когато зрителите и специално жури ще оценяват песните. По време на прякото предаване зрителите ще имат възможност да гласуват на съобщените предварително телефони с изпращане на SMS – по един за всяка песен от номер. Петчленният състав на журито ще е  идентичен на състава на журито за гласуване по време на  полуфиналите и финала на международната фаза на конкурса, и се определя от Генералния директор на БНТ, съобразно международните изискванията в регламента. На първо място ще се класира песента получила най-много точки от общото гласуване като вотът на зрителите и журито ще има еднаква тежест.

Двата полуфинала и големият финал на “Песенния конкурс Евровизия 2013″ ще се проведат на 14, 16 и 18 май 2013 г. в гр. Малмьо, Швеция. България ще се състезава във втория полуфинал.

Пълният текст  на правилата за провеждане на националната селекция за избор на песен и изпълнител е публикуван на www.bnt.bg.

- реклама -