АТЕНТАТА В ПАРИЖ

- реклама -spot_img

 АТЕНТАТА В ПАРИЖ

С ЕДНОМИНУТНО МЪЛЧАНИЕ ЖУРНАЛИСТИТЕ НА БНТ

ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ ОТ АТЕНТАТА В ПАРИЖ

В памет на жертвите от атентата в Париж журналистите от Българската национална телевизия в София, Варна, Пловдив, Русе и Благоевград излязоха пред сградите на медията за едноминутно мълчание. Така те изразиха своята категорична позиция в защита на свободата на словото. Журналистическият дълг към обществото и демокрацията са по-силни от тероризма и насилието.

С химикалки и послания „Аз съм Шарли“ журналистите на националната медия подкрепиха френските си колеги, които в 12:00 часа местно време излязоха да отдадат почит на жертвите от атентата. Веднага след това генералният директор Вяра Анкова, в знак на съпричастност, поднесе цветя пред посолството на Франция и изказа лично съболезнования на посланик Ксавие Лапер дьо Кабан.

„Това не е атака само срещу свободата на словото. Това е атака срещу свободата на човешкия дух, а тя не може да бъда спряна, овладяна или сплашена. Перото винаги е по-силно от кръвта. Поклон.“ Тези думи написа Вяра Анкова в съболезнователната книга във френското посолство.

„Удар, какъвто беше нанесен вчера срещу редакцията на френското списание „Шарли ебдо“ е удар срещу свободата на словото, срещу тоталните въздействия върху обществата, в които живеем“, коментира програмният директор на БНТ Севда Шишманова.

„Станахме свидетели на неравнопоставена, жестока и необяснима война, в която автоматите стрелят срещу моливите, писалките, микрофоните. Гласът на медиите трудно ще бъде заглушен с изстрели. Жалко е, че много хора загубиха живота си, за да остане свободата на словото“, заяви Екатерина Генова.

„По този начин показваме, че куршумите не действат срещу моливите“, така коментира своята подкрепа директорът на Дирекция „Информация“ Даниел Чипев.
„Никой няма право да раздава правосъдие. Тероризмът, обаче, си го позволява. Всички ние трябва да осъдим точно това. Журналистите не раздават правосъдие, те разказват истината и използват своето оръжие само за това. Нашето оръжие са химикалките и ние трябва да покажем на своите френски колеги, че сме съпричастни“, сподели водещата на „Референдум“ Добрина Чешмеджиева.

В знак на солидарност с френските си колеги, журналистите от БНТ, смениха профилните си снимки във фейсбук с посланието “Аз съм Шарли”. Надписът „Je suis Charlie“ присъства в новинарските и актуални предавания на обществената медия, също като израз на съпричастност.

- реклама -spot_img