Viasat History изследва тайните…

- реклама -spot_img

    Viasat History изследва тайните на средновековното строителство

 

Viasat History изследва тайните на средновековното строителство

  

През март каналът ще проследи най-големият археологически експеримент в света в поредицата „Тайните на замъка“

Вълнуващо пътешествие в далечния 13-ти век ще предложи Viasat History на своите зрители чрез поредицата „Тайните на замъка“. Премиерата на продукцията ще бъде на 4-ти март и ще продължи да се излъчва всяка сряда от 21:00 часа.

„Тайните на замъка“ ще срещне зрителите с историците Рут Гудман, Питър Гин и Том Пинфолд. Тяхното амбициозно желание е да разберат как предците ни са строили средновековни замъци – без модерни съоръжения, без инженерни чертежи, само с инструменти и материали от 13-ти век.

За тази цел тримата експерти пътуват до замъка „Геделон“ в региона на Бургундия във Франция, където се заемат с предизвикателната задача. Проектът представлява най-големият археологически експеримент в света и е резултат от 25-годишен стремеж за усвояване на забравените умения и експертни познания на строителите на средновековни замъци.

Поредицата на Viasat History отвежда зрителите именно в златната ера в строителството на замъци – 13-ти век. През този период династичните борби и заплахата от войни са довели създаването на все по-големи и по-мощни отбранителни структури. Повечето от тях са се запазили и до днес, но много от тайните на тяхното изграждане са се изгубили с течение на времето.

Още в първия от общо 5-те епизода от „Тайните на замъка“ заразените с ентусиазъм Питър и Том изучават уменията на средновековните каменоделци, за да сътворят красива вита стълба. В същото време техният съмишленик Рут експериментира с възможностите за поставяне на тръстикова настилка. Вълнението от експеримента става все по-осезаемо в следващите няколко епизода, когато историците ще покажат как се изгражда защитна крепост, наблюдателна кула и какво се крие сред стените на замъка.

За придаване на още по-голяма автентичност на изживяването, по време на снимките на поредицата членовете на екипа живеят като работниците – строители на замъци от миналото. Във всеки един момент те усвояват някогашните занаяти и откриват как инструментите и методите от ранното инженерство са били използвани при построяването на солидните крепости.

Колко успешно и бързо ще усъвършенстват уменията си тримата експерти, зрителите ще могат да проследят в продължение на месец – от 4 март до 1 април, всяка сряда от 21:00 ч. по Viasat History.

**

Изборът на локация за реализиране на проекта в „Тайните на замъка“ не е случаен. Всеизвестно е, че едни от най-големите и впечатляващи средновековни замъци се намират във Франция, Англия и Шотландия. Ако подобен експеримент се провежда в България, то вероятно изборът би паднал върху Баба Вида – единствената изцяло запазена средновековна крепост у нас. Издигната на брега на река Дунав и датираща отпреди 2000 години, тя е играла ролята едновременно на отбранително съоръжение и владетелски замък. През 14-и век в крепостта са се намирали покоите на видинския владетел Иван Срацимир. Главната част на крепостта от онова време е запазена и в наши дни. Какви са тайните на нейното дълголетие могат да кажат единствено родните ни историци.

- реклама -spot_img