Важната роля на музиката за развитието на детето

- реклама -

Покрай новината за бременността на Меган Маркъл и в очакване на поредното кралско бебе през пролетта на 2019 година, се замислихме за важната роля на музиката за децата преди и след появата им на бял свят.

детски песни

Скорошно проучване на учени от Вашингтонския университет доказва, че подходящата музика влияе положително на развитието на мозъчната дейност на плода. По-конкретно развива и подобрява сензорните и познавателните му умения, както и влияе положително на емоционалното и психическото му здраве.

Представили сме някои от ключовите ползи на музиката за децата в следващите редове.

Музиката подобрява паметта и развива аналитичното мислене

Според изследване проведено от френски учени, децата в началните класове, които са посещавали интензивно уроци по музика, се справят 40% по-добре по математика и физика от останалите, които са посещавали стандартни или никакви уроци по музика.

Музиката развива емоционалната интелигентност у децата

Осигурявайки достъп на децата до музика преди раждането или от ранна детска възраст, спомагате за развитието на тяхната емоционална интелигентност. Слушайки музика, те се научават да разпознават и да диференцират различни емоции, заложени в текста и мелодията.

Музиката посажда креативност и творческо мислене у децата

Друго популярно твърдение е, че музиката  развива въображението на децата и благоприятства творческото мислене и наклонността към креативни занимания.

Детските песнички намаляват нивата на стрес при бебетата

 Детските песнички не само успокояват най-малките, но и влияят положително на тяхното настроение в напрегнати ситуации, като периода с коликите и никненето на зъбките.

Музиката създава здрава връзка между родителя и детето

Важно е да споменем, че пеенето на детски песнички заедно с детето ви, е нещо, което може да практикувате по малко всеки ден, за да изградите здрава и силна връзка на доверие и обич между вас и него.

Списъкът с вечни детски песнички, познати на децата по цял свят, е безкраен. Наскоро екипът зад Listn.to създаде една от най-богатите колекции от детски песни, които всяко дете харесва.  Може да я откриете тук и да обогатите репертоара на вашия малчуган.

Още един полезен ресурс, който може да разгледате, е списъка със сайтове за детски песни в Start.bg.

Музиката от ранна детска възраст спомага за по-лесното учене на езици

На последно място, съществува тясна връзка между музиката и способността да учим нов език. И двете умения изискват способността да се прави разлика между слуховите нюанси и подобни звуци като “Б” и “П”, например. Слушането на музика, без значение на какъв език, допринася в голяма степен за развитието на това умение от ранна възраст и ще развие способността на детето да декодира слуховите данни.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: Здравният туризъм спасява пациенти в период на Ковид-криза

„Медикъл Караджъ” е финалист за Балканските Оскари Здравният туризъм е особено актуален в периода на световна пандемична криза, когато и здравната система в някои региони...

Balkan Awards of Tourism Industry 2020: С над 76 лековити извора наш курорт е лидер в Европа

Хотел “Царска баня” е финалист за Балканските Оскари 2020 С рекордните над 76 лековити минерални извора малкото градче Баня е уникат за Европа и света,...

Д-р Борил Петров: БЧК е направило множество дарения на Пета градска болница

Директорът на Пета градска болница Борил Петров разказа и за дългогодишната подкрепа на Българския Червен кръст, които помагат на болницата от 2012...

Заев: България нищо не ни отрича, историята да ни сплоти

Първата причина е, че докато траят разговорите, не може всичко да бъде споделяно с обществеността и вероятно се създава не особено добро...

Заев: Гоце Делчев се борил за Македония и Одринско, България не е фашистка държава

Тази обща история ние, двете държави, трябва да бъдем умни да я използваме, за да изграждаме мостове на приятелство. Затова казваме, че...

Заев: Югославия ни държеше разделени

Аз съм човек, който гледа в бъдещето и искам да видя всички тези положителни моменти. Когато ни е било трудно, заедно ни...