Търсят се работещи българи

 

В новините на БНТ2 започна излъчването на поредица от репортажи, обединени под заглавието „Търсят се работещи българи“. В рамките на новата инициатива от кампанията „Купувам българско“ репортерите на обществената телевизия представят примери за успешни предприятия, които предлагат добри условия на труд, но изпитват сериозни затруднения при намирането на работници. Собствениците  на много работещи фирми вече настояват спешно да  бъдат облекчени процедурите за наемане на работници от държави извън Европейския съюз, по примера на сезонните договори в туризма и селското стопанство. В леката промишленост обаче работните визи трябва да са поне за 2-3 години, за да си струва работникът да бъде обучаван и преквалифициран, категорични са работодателите.

По данни на Националния статистически институт за второто тримесечие на 2017 г. малко над 213 000 българи са безработни,  повече от половината от тях живеят в гладовете,  а преобладаващата част са на възраст между 25 и 44 години. Само в бюрата по труда в страната към средата на август са обявени повече от 17 000 свободни работни места. Интересът към страната ни от чуждестранни инвеститори бележи ръст, но липсата на квалифицирана работна ръка и на желаещи да овладеят професия се оказва сериозна пречка пред реализирането на успешни проекти.

В поредицата “Търсят се работещи българи”, в рамките на кампанията “Купувам българско”, репортерите на БНТ2 представят различните аспекти на проблема с липсата на работна ръка.

 

Излъчените в рубриката репортажи може да бъдат гледани и на интернет-страницата на БНТ: https://www.bnt.bg/bg/a/kupuvam-blgarsko

 

Start typing and press Enter to search