Страстно аржентинско танго в Европейския музикален фестива

- реклама -


Страстно аржентинско танго в Европейския музикален фестивалНа 18 май в зала „България“ цигуларят Светлин Русев ще излезе на сцената с ансамбъл „Тангисимо“ и уругвайския певец Хосе Луис Барето

 

На 18 май публиката на Европейския музикален фестивал ще се потопи в страстните ритми на аржентинското танго. На сцената в зала „България“ българският цигулар Светлин Русев отново ще излезе с ансамбъл „Тангисимо“ и уругвайския певец Хосе Луис Барето. 6 години след концерта си в София, те отново са заедно на столичната сцена.

„България винаги ме е очаровала. Обожавам София, но не защото е столица, а защото е изпълнена с много живот.“, споделя баритона Хосе Луис Барето. „В публиката ви има нещо латиноамериканско. Аз нямам никакви пречки да общувам с нея. Това са хора, които чувстват и усещат без да се налага да се замислят дълго време над тези емоции.“ добавя той в интервю на Георги Митов-ГеМи от Класик ФМ радио. Изпълнителят обещава: „На предстоящия концерт ще пея за всички силни усещания. Певецът трябва да усеща. Именно чувството е ключът към правилното изпълнение на тангото. Със сигурност ще има изненада и нека публиката се подготви за нея.“

Хосе Луис Барето произлиза от самото сърце на Рио де ла Плата. Той започва да пее танго на 9 години, като има изяви по радиото и телевизията в Монтевидео и Буенос Айрес. Неговата любов към песента и ранно разцъфтял талант го повеждат съвсем естествено към операта. Пътищата му с музикантите от „Тангисимо“ се пресичат в Европа, за да създадат този уникален ансамбъл. От това дълго пътуване се ражда танго, разказващо чрез меланхолията на бандонеона, извисяващите се пламенни акорди и провлачените ритми на предизвикателното пиано за надежда, насилие, любов и страст.

„Тангсимо” обединява виртуозни музиканти, потеглили на вълнуващо пътуване в търсене на нови хоризонти. Всеки един от тях има множество изяви в най-престижните зали в света. Под ръководството на Людовик Мишел (цигулар и китарист), те изграждат  ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук. Като акомпанира на нежния, чувствен и дълбоко проникващ глас на Хосе Луис Барето, „Тангисимо” интерпретира цялата магия на тангото в нейната най-изчерпателна форма като изразява съдбовната природа на една невъзможна любов и чувства подсилени от поезията на Рио де ла Плата.

Европейският музикален фестивал се организира от „Кантус Фирмус“ и Класик ФМ радио, със съдействието на Столичната община и Министерството на културата. По традиция патрон на фестивала е кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова. Програмата на дванадесетото издание на Европейския музикален фестивал включва над 14 концерта в София, Пловдив и Варна. Билети за концертите от Европейския музикален фестивал в София могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и оналйн на www.ticketsbg.com. Билетите за концерта с ансамбъл „Тангисимо“ и цигуларя Светлин Русев са на цени от 10 до 35 лева.

 

„Тангсимо” обединява виртуозни музиканти, потеглили на вълнуващо пътуване в търсене на нови хоризонти. Всеки един от тях има множество изяви в най-престижните зали в звета. Под ръководството на цигуларя и китарист Людовик Мишел те изграждат  ансамбъл със съвършен баланс и необикновено богат звук.

Хосе Луис Барето произлиза от самото сърце на Рио де ла Плата. Той започва да пее танго на 9 години, като има изяви по радиото и телевизията в Монтевидео и Буенос Айрес. Неговата любов към песента и ранно разцъфтял талант го повеждат съвсем естествено към операта. От тогава той следва кариера в тангото и в операта. Барето е търсен от самия Астор Пиацола за неговата опера „Мария от Буенос Айрес” и е канен да пее във всички големи оперни зали.

Съдбата събира изпълнителите в Европа, за да създадат този уникален ансамбъл. От това дълго пътуване се ражда танго, разказващо чрез меланхолията на бандонеона, извисяващите се пламенни акорди и провлачените ритми на предизвикателното пиано за надежда, насилие, любов и страст.

Като акомпанира на нежния, чувствен и дълбоко проникващ глас на Хосе Луис Барето, „Тангисимо” интерпретира цялата магия на тангото в нейната най-изчерпателна форма като изразява съдбовната природа на една невъзможна любов и чувства подсилени от поезията на Рио де ла Плата.

„Тангисимо” се изявява на фестивали като Фестивала Лабом, Фестивала „Фор Антоан дан ла вил” в Монако, Фестивала Ла Везере, Фестивала за Млади солови изпълнители в Антиб, Оперния фестивал в Марманде, Летния фестивал в Анси, Латино фестивала в Тараскон, Концертите във Волор, Фестивала Льо Релек, „Ма вил ест Танго” в Ментон, Фестивала „Фортюн дьо Льотри” в Мирекур, Международния Танго Фестивал в Париж-Сен Манде, на Пети Журнал Монпарнас и Хотел дьо Норд в Париж, в Операта в Сен Етиен, Операта в Нанси, Театр Империал в Компиен, на Международния  Танго Фестивал „Подевил” в Берлин, Фестивала Херенхаузен в Берлин (като част от Световна Изложба 2000), в Швейцария, Италия, Гърция, Белгия, България, Съединените Американски Щати.

Родриго Торейро и Гизела Паси са двама млади, талантливи аржентински танцьори на танго, които идват в Европа от Буенос Айрес. Родриго започва своето приключение в тангото на 12 години със старата школа „милонгеро”. Първата му изява е на 14 години, а 4 години по-късно, той тръгва на първото си турне в Япония. През 2003 комбинира своята елегантност, техника и опит със свежестта, чувствеността и музикалността на Хисела Паси. Те усъвършенстват уменията си с помощта на такива майстори като Родолфо Сиери, Пепито Авеланеда, Михел Анхел Зото и Милена Плебс, Роберто Херера и Ванина Билос, Нито и Елба, Гилермина Кирога, Аурора Лубиз и Наташа Поберай. Страхотните им умения като учители и тяхната пълна отдаденост по време на занятия им довеждат много ученици и във Франция, където преподават постоянно, и в Италия, Испания, Украйна, САЩ (Вашингтон и Ню Йорк) и още много други. Техният талант и уважение към традицията ги правят двойка с уникален, благороден стил.

- реклама -