Стефан Прохоров – най-младият драматург

- реклама -

Фондация „Стоян Камбарев” изпрати

най-младия  български  драматург в Испания

 

Най-младият български драматург Стефан Прохоров, чиито първи  пиеси „Правилата на играта” и  „Братята, това е” предизвикаха истинска сензация, се завърна преди дни от Испания, където представи България на един от най-сериозните фестивали за драматургично изкуство в Европа ”Europe Interplay”.

Припомняме,че тази година,18-годишният ученик беше номиниран за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев” – най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Любопитна подробност е, че Стефан Прохоров е далечен потомък на руския писател Алексей Толстой и на революционера Георги Бенковски, но не отдава голямо значение на този факт. Иска хората да го запомнят  с неговото собствено име и с творчеството му. За това той  пише от дете, а неговата мечта е да стане театрален режисьор и тя е на път да се сбъдне, защото в началото на септември ще кандидатства в НАТФИЗ.

Голямо признание за таланта на най-младия български драматург  бе  специалната награда, която Фондация „Стоян Камбарев” му осигури, а именно селекционирането му за участие като представител на България в престижния международен фестивал ”Europe Interplay”.Този форум  e  с над двайсетгодишна история и  е най-сериозната платформа в Европа  за срещи на млади автори и драматурзи. От  ”Europe Interplay” са тръгнали редица световни имена в областа и театъра от ранга на Сара Кейн. По традиция всяка година фестивалът се провежда в различна европейска страна. Младият Стефан  владее няколко езика, свири на китара и хармоника и се интегрира прекрасно в атмосферата на фестивала, продължил цяла седмица в Манхирон, Испания.

Ето и какво сподели Стефан  Прохоров за вълнуващото си преживяване:

 „Всеки представител на отделна страна участваше  задължително със своя авторска пиеса. В рамките на четири дни се проведоха сериозни обсъждания на всеки един драматургичен текст, представен от авторите, няколко уъркшопа, както и четене на откъси от пиесите за многобройната публиката на фестивала. Изключително полезно беше,че и всеки млад драматург имаше възможност  да обсъди на четири очи своята пиеса с някой от най-елитните европейски  преподаватели в тази област, пристигнали специално за събитието. Не беше пропусната и богата културна програма, свързана с панорама на испанското кино, театър, разходки из областта и много срещи с домакините от град Манхирон, които бяха безкрайно гостоприемни. Участието на този фестивал ми даде възможност да се запозная с представители на различни театрални култури, да видя интересни чужди гледни точки и да се убедя в бъдещето на европейския театър.

Благодаря от сърце на Фондация „Стоян Камбарев” и на нейните партньори – сдружение „Средец” и  режисьора Петър Тодоров – официален селекционер на ”Europe Interplay”, които ми дадоха шанса да съм част от този толкова престижен културен форум.”

- реклама -