СГРАДАТА НА БНТ ЩЕ БЪДЕ ОСВЕТЕНА В СИНЬО НА 4-ТИ МАРТ

Обществената медия подкрепя Световния ден за борба с рака на дебелото черво

Между 20:00 и 21:00 часа на 4-ти март (петък) сградата на Българската национална телевизия на ул. „Сан Стефано“ 29 ще бъде осветена в син цвят, а водещите на обществената медия ще носят отличителен знак – синя лента. Събитието е част от световната кампания, посветена на месеца за борба с рака на дебелото черво (месец март). В България инициативата се организира за трета поредна година от Федерация „Български пациентски форум“, член на международната организация Colon Cancer Alliance, с подкрепата на Българското онкологично дружество. Официален гост на събитието ще бъде г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, а БНТ се включва като медиен партньор в инициативата.
По традиция всяка година в първия петък от месеца в синьо осветява значима сграда по света. В България за първи път е осветено Столичното кметство през 2015 г.
Синият цвят е избран за символ на тази кампания, така както розовият символизира борбата с рака на гърдата. Чрез него хората по света изразяват своята съпричастност към страдащите от коварната болест.
Тази година кампанията преминава под мотото „Попитай ме защо съм в синьо“ / Ask me why I’m BLUE.
Преди повече от 15 години, Световната здравна организация обявява месец март за Colon Cancer Awareness Month – световен месец за борба с рака на дебелото черво. В инициативата се включват пациентски и онкологични организации от цял свят, за да се даде по-високо ниво на информираност и превенция от това злокачествено заболяване. Световно признати и популярни личности като Бил Кинтън и Мерил Стрийп, стават подръжници и говорители на информационни кампании за предварителен скрийнинг.

БНТ

Start typing and press Enter to search