Сделката за свободата

- реклама -

ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА БНТ РАЗКРИВА ИСТИНАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ
Десет години по-късно Сесилия Атиас изпраща писмо на медицинските сестри по екипа на обществената медия

10 години след разрешаването на най-драматичната и най-продължителна заложническа криза в новата история на България, БНТ създаде документален филм за 5-те български медицински сестри и палестинския лекар, арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувания обвинения. В проекта, озаглавен „Сделката за свободата“, зрителите ще видят нови и смели разкрития за спасяването им. Телевизионната премиера предстои на 31 май (сряда) от 21:05 часа по БНТ1.

Пред камерата на обществената медия от първо лице говорят преките участници в събитията от 2007 година – политици, висши български разузнавачи и журналисти. Най-интересните срещи са с бившата първа дама на Франция – Сесилия Атиас (тогава Сесилия Саркози), експосланика на ЕС в Тунис и Либия – Марк Пиерини и ръководителката на гвардията на „амазонките“ на Муамар Кадафи – Зара Мансур, която днес живее в дома на бивш оръжеен търговец във Франция, който я е извел от Либия по време на революцията.

Зад идеята за реализирането на документалния проект са Даниел Чипев – директор на дирекция „Информация“ в БНТ – и журналистката Цвета Младенова, която е автор на филма.

„Посветих няколко месеца за предварителни проучвания, но най-трудно се оказа откриването на Зара Мансур, която няколко пъти отлагаше срещата, а в последния момент ни постави условие, че иска разговорът да се води само на арабски език. Радвам се, че успяхме да осъществим това ценно интервю, както и да върнем спомените от преди 10 години на Сесилия Атиас. Тя беше безкрайно откровена и честна с екипа ни“ – заяви Цвета Младенова.

„10 години по-късно истината вече може да бъде казана. В този филм пъзелът на това какво наистина се е случило се попълваше постепенно. След срещите със Сесилия Атиас и Зара Мансур, разплитането на случая отведе Цвета в Брюксел при Марк Пиерини – един от най-опитните европейски дипломати, който се нагърбва с цялата организация по спасяването на българските медици. След 10 години той също се съгласи да разкрие пред БНТ подробности за сделката за свободата“ – поясни Даниел Чипев.

Филмът на БНТ ще отговори на най-важните въпроси, които всички си задаваха години наред – Защо Муамар Кадафи държа 8 години 5 невинни медицински сестри от България и един палестински лекар? И защо ги освободи? Какво му е дадено, за да ги пусне? Защо точно през лятото на 2007-а?

Тази история на нечовешка жестокост, политически игри и международни сделки ще остане неизлечим епизод за медиците ни, които зрителите ще видят отново да практикуват същата професия в България, въпреки че повече от всякога техните колеги емигрират.

Пред камерата на БНТ Сесилия Атиас ще напише трогателно писмо до медицинските сестри, което ще им изпрати по екипа на обществената медия. В него тя признава, че българките са променили живота й и винаги могат да разчитат на нейната подкрепа.

Режисьор на документалната лента е Николай Василев, а оператори са – Недялко Данов и Михаил Врабчев. Продуцент на проекта е Петя Тетевенска.

Гледайте документалния филм „Сделката за свободата“ в
сряда (31 май) от 21:05 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1!

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 25-31.05.2020 – лидер Георги Господинов

Времеубежище, Автор: Георги Господинов, Издателство: Жанет 45 https://ciela.com/vremeubezhishte.html Маргаритка и вкусната храна, Автор: Илия Деведжиев, Веселка Велинова, Издателство: Сиела https://ciela.com/margaritka-i-vkusnata-hrana.html   Приказки по телефона, Автор: Джани...

„Фигури“, дебютната книга на Мария Попова

На 5 юни излиза от печат  „Фигури“, дебютната книга на Мария Попова, създателката на брилянтния енциклопедичен сайт Brain Pickings! „Фигури“ (превод: Паулина Мичева, 480 стр., 27...

Радио N-JOY празнува 14 години в ефир с 14 сладки изкушения

Включете се в музикалната игра и спечелете много вкусотии за рождения ден на радиото       На 1 юни освен празника на детето радио N-JOY празнува и...

Тита отвори своя гардероб за феновете

Чаровната българска поп изпълнителка Тита покани всички свои фенове да надникнат за първи път в нейния гардероб. Тя показва част от любимите си ежедневни...

Цветомир Иванов: Да признаем ли незнанието си или да го прикрием? – „На кафе” (26.05.2020)

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай На кафе в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Още интересни и ексклузивни...

Рецептата днес: Сандвич с яйце и бекон, царевични кюфтенца и десерт – „На кафе” (26.05.2020)

Абонирай се за канала на "На кафе": https://www.youtube.com/channel/UCfF3aWdNEoaaP33HP3FPMxg?sub_confirmation=1 Посети официалния сайт: http://novatv.bg/shows/view/14/%D0%9D%D0%B0-%D0%BA%D0%B0%D1%84%D0%B5/ Харесай: https://bg-bg.facebook.com/NaKaffe Гледай На кафе в ефира на Nova: http://novatv.bg/live/ Още интересни и ексклузивни...