Сделката за свободата

- реклама -spot_img

ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ НА БНТ РАЗКРИВА ИСТИНАТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИЦИ В ЛИБИЯ
Десет години по-късно Сесилия Атиас изпраща писмо на медицинските сестри по екипа на обществената медия

10 години след разрешаването на най-драматичната и най-продължителна заложническа криза в новата история на България, БНТ създаде документален филм за 5-те български медицински сестри и палестинския лекар, арестувани в Либия и три пъти осъдени на смърт по изфабрикувания обвинения. В проекта, озаглавен „Сделката за свободата“, зрителите ще видят нови и смели разкрития за спасяването им. Телевизионната премиера предстои на 31 май (сряда) от 21:05 часа по БНТ1.

Пред камерата на обществената медия от първо лице говорят преките участници в събитията от 2007 година – политици, висши български разузнавачи и журналисти. Най-интересните срещи са с бившата първа дама на Франция – Сесилия Атиас (тогава Сесилия Саркози), експосланика на ЕС в Тунис и Либия – Марк Пиерини и ръководителката на гвардията на „амазонките“ на Муамар Кадафи – Зара Мансур, която днес живее в дома на бивш оръжеен търговец във Франция, който я е извел от Либия по време на революцията.

Зад идеята за реализирането на документалния проект са Даниел Чипев – директор на дирекция „Информация“ в БНТ – и журналистката Цвета Младенова, която е автор на филма.

„Посветих няколко месеца за предварителни проучвания, но най-трудно се оказа откриването на Зара Мансур, която няколко пъти отлагаше срещата, а в последния момент ни постави условие, че иска разговорът да се води само на арабски език. Радвам се, че успяхме да осъществим това ценно интервю, както и да върнем спомените от преди 10 години на Сесилия Атиас. Тя беше безкрайно откровена и честна с екипа ни“ – заяви Цвета Младенова.

„10 години по-късно истината вече може да бъде казана. В този филм пъзелът на това какво наистина се е случило се попълваше постепенно. След срещите със Сесилия Атиас и Зара Мансур, разплитането на случая отведе Цвета в Брюксел при Марк Пиерини – един от най-опитните европейски дипломати, който се нагърбва с цялата организация по спасяването на българските медици. След 10 години той също се съгласи да разкрие пред БНТ подробности за сделката за свободата“ – поясни Даниел Чипев.

Филмът на БНТ ще отговори на най-важните въпроси, които всички си задаваха години наред – Защо Муамар Кадафи държа 8 години 5 невинни медицински сестри от България и един палестински лекар? И защо ги освободи? Какво му е дадено, за да ги пусне? Защо точно през лятото на 2007-а?

Тази история на нечовешка жестокост, политически игри и международни сделки ще остане неизлечим епизод за медиците ни, които зрителите ще видят отново да практикуват същата професия в България, въпреки че повече от всякога техните колеги емигрират.

Пред камерата на БНТ Сесилия Атиас ще напише трогателно писмо до медицинските сестри, което ще им изпрати по екипа на обществената медия. В него тя признава, че българките са променили живота й и винаги могат да разчитат на нейната подкрепа.

Режисьор на документалната лента е Николай Василев, а оператори са – Недялко Данов и Михаил Врабчев. Продуцент на проекта е Петя Тетевенска.

Гледайте документалния филм „Сделката за свободата“ в
сряда (31 май) от 21:05 часа в рубриката „В кадър“ по БНТ1!

- реклама -spot_img