РАЙНА КАБАИВАНСКА – ГОСТ В СТУДИОТО НА „ИЗВЪН ИГРАТА“ ПО БНТ1 – ГОСТ В СТУДИОТО НА „ИЗВЪН ИГРАТА“ ПО БНТ1

С интервю с оперната прима стартира новият телевизионен сезон на предаването

 

„Извън играта“ се завръща в ефира на БНТ1 на 29 септември (събота) от 18:00 ч. Гост на водещата Люба Пашова в първото издание за петия сезон на предаването е един от най-великите оперни артисти на нашето време – Райна Кабаиванска. Интервюто за „Извън играта“ е от малкото участия на Кабаиванска в телевизионно студио. То ще бъде излъчено в телевизионния ефир в деня на традиционния галаконцерт, с които ще приключи XVIII-тия Международен майсторски клас на оперната прима у нас.

РАЙНА КАБАИВАНСКА

Пред камерата на Българската национална телевизия Райна Кабаиванска разкрива любопитни подробности от личния си свят и разказва за професионалния си път. Зрителите ще видят откровен разговор за любовта, за семейството, за изкуството и за самотата в него, за превъплъщенията ѝ и за неизиграните роли на световната сцена.

РАЙНА КАБАИВАНСКА

Кабаиванска среща голямата си любов, когато е на 35 години. Съдбоносна за срещата с бъдещия ѝ съпруг Франко Гуандалини се оказва операта „Франческа Де Римини“, в която тя пее под негова режисура. Една „греховна“ целувка на сцената завършва със брак в Модена. Дъщеря им Франческа носи името на операта, която ги събира. Самата тя не тръгва по професионалния път на именитата си майка, а прави успешна кариера в сферата на археологията. В студиото на „Извън играта“ Райна Кабаиванска ще сподели своите емоции от новата си роля в живота – тази на баба на две внучки – Джовани и Чечилия, кръстена на името на покровителката на музиката.

Още с дебюта си през 1961 г. в Миланската скала РК покорява световната оперна сцена. Тя е изиграла всички големи роли за сопрано, като емблематични остават нейните превъплъщенията в Адриана Лекуврьор, Франческа да Римини и Манон Леско, Тоска и Мадам Бътерфлай, които изпълнява в повече от 400 спектакъла. Кабаиванска записва участия в афишите на всички престижни оперни театри и концертни зали по света. Сценични партньори са ѝ били няколко поколения велики тенори – Пласидо Доминго, Хосе Карерас Франко Корели, Марио дел Монако, Джон Викерс, Карло Бергонци, Алфредо Краус, Лучано Павароти, Мария Калас.

Талантът на Райна Кабаиванска е отличен с редица награди, сред които орден Стара планина” за изключителен принос в областта на изкуството. Кавалер e на Големия кръст на ордена на Италианската Република за гражданска доблест и за изключителен принос в изкуството. През 2011 г. получава най-високата степен Командор на Ордена за изкуство и литература на Френската Република. През 2013 г. Райна Кабаиванска е удостоена с „Оскар” за кариера в оперното изкуство.

Своя първи майсторски клас в у нас Кабаиванска прави през 2001 г. в Нов български университет. Той е част от мрежа от музикални академии, театри и университети в Италия, Испания, Франция, Швеция, Русия и Япония, в търсене на нови таланти за оперното изкуство и представянето им на международната сцена. Година по-късно – през 2002 – създава и дарителски фонд за национални и международни стипендии на млади оперни певци. През 2010 г. под егидата на НБУ, в София стартира и проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена“.

 

Гледайте предаването „Извън играта“ всяка събота от 18:00 ч. по БНТ1.

Start typing and press Enter to search