Документалния роман “Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо”

- реклама -spot_img

Валентина Радинска разказва за последните му години

Всеки, който иска да си спомни или да отнесе късче от Крикор Азарян вкъщи, ще може да го направи. На 16 януари ще бъде официалната премиера на книгата на Валентина Радинска за съпруга й. Спомените за големия български режисьор ще бъдат разказани от 19.00ч. в Камерната зала на Народния театър, където беше поставена и последната му творба – “Вишнева градина”.
Документалния роман “Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо” е посветен на последните години на талантливият театрален ас. Негов издател е “Ентусиаст”. В томчето съпругата му – поетесата Валентина Радинска разказва за последните му години, за борбата с коварната болест, както и за покойния им син Степан. В снимки, текстове и стихове тя  разкрива непозната страна на Азарян, останала скрита за публиката. Освен лична изповед и вечен архив от спомени, книгата е преди всичко документален роман, който съдържа много семейни снимки от личния архив на Азарян, негови фототипни записки, лична и обществена кореспонденция с приятели, институции и с медии, текстове, свалени от аудиозаписи, правени по време на последния му продължителен престой в болницата. Това е своеобразен дневник на твореца и личността Крикор Азарян, воден в любимата му тетрадка. Книгата до такава степен описва в детайли най-съкровените преживявания на Валя и Коко от последните пет годни от неговия земен път, че читателят съзнателно става част от едно пътуване към смъртта, която въпреки жаждата за живот се оказва неизбежна.
“Разказът всъщност е едно дълго пътуване през любовта и през различните пейзажи на съдбата – понякога прекрасни, понякога – грозни, понякога – дори жестоки. Но само любовта ни помогна да минем през всичко и да го понесем с достойнство”, с тези думи започва своята книга Валентина Радинска. Тя я пише повече от година и признава, че за това време често е изпитвала съмнения дали книгата трябва да бъде реализирана, но желанието да бъде още малко с любимия човек, макар и под друга форма, надделява. Тя твори бавно и с продължителни прекъсвания, с много колебания, но с неизменната подкрепа на близки приятели. “Беше ми много трудно да преживявам всичко отново. В същото време имах огромна потребност да напиша тази книга. Никога преди това не съм мислила, но когато Коко си отиде, осъзнах, че това е нещо, което няма как да не направя. Исках да покажа друга част от неговия образ извън светлината на прожектора, да разкажа какъв беше той в ежедневието си, колко скромен, колко аскетичен, колко толерантен човек беше. Исках да покажа Коко Азарян, който малко хора познават“, споделя Радинска.
Въпреки раздялата с любимия и тежките моменти, съпроводили живота, тя остава щастлива: “Чувствам се една много щастлива жена. Бях обичана и обичах 30 години един изключителен човек, който беше и моят най-добър приятел, и моята по-добра половина, и от когото се възхищавах от първия ден на познанството ни до деня, в който смъртта ни раздели.“

Източник:

http://www.dartsnews.bg

 

 

- реклама -spot_img