ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2016 – ДНК

- реклама -spot_img

ПРОГРАМА ЗА МЕСЕЦ НОЕМВРИ 2016
ProText ∞
БОРХЕСТРИПТИХ | 36 маймуни

5 и 6 ноември | 20:00 ч.

автор и режисьор: Ясен Василев
асистент режисьор: Петко Стоянов
сценография и видео: Петко Танчев
координатори на ProText ∞: Юлия Денчева, Петко Стоянов

участват: Александър Узунов, Велислав Павлов, Петър Мелтев, Живко Журанов

Писателят и поет Ясен Василев (номиниран за награда Аскеер за драматургия за „Зазиданите“ през 2013 г.) прави своя режисьорски дебют за България, поставяйки пиесата си, две години след първото й представяне в Шанхай, Китай.
„Борхестриптих”, вторият текст за театър на Ясен Василев, стъпва едновременно върху три разказа на Борхес – „Смърт и Компас“, „Вавилонската Библиотека“ и „Другият“ – и върху творчеството и живота на писателя, от които заема сюжет, персонажи и мотиви. Четиримата изпълнители са четири различни версии на Борхес, превъплъщаващи се в различните му персонажи. В този свят между библиотека и вселена е поставен знак за равенство, а пространствата и техните обитатели са изцяло изградени от цитати.
Първата продукция на „Борхестриптих” е режисирана от автора в Swatch Art Peace Hotel, Шанхай в края на октомври 2014. Всяка от шестте сцени на пиесата се изпълнява на един от шестте етажа в историческата сграда в центъра на града. Филмовата версия на постановката е излъчена по Star TV, Швейцария на 31 август 2015 в немския превод на Александър Ситцман.

36monkeys.org

Билети: 10|8 лв.

ProText ∞
ДОБРЕ ДОШЛИ В БЪЛГАРИЯ | 36 маймуни

9, 10 и 11 ноември | 20:00 ч.

Представянето на 11 ноември е част от официалната селекция на АСТ фестивал за свободен театър 2016

автори: Здрава Каменова и Гергана Димитрова
съавтори: Елена Шопова, Петър Мелтев, с подкрепата на Василена Василева
режисьор: Гергана Димитрова
сценограф: Елена Шопова
видео: Петко Танчев
музика: Павел Терзийски
асистент: Екатерина Чокова
координатори на ProText ∞: Юлия Денчева, Петко Стоянов

участват: Здрава Каменова, Владимир Димитров, Ева Данаилова, Ива Тодорова, Петър Мелтев, Петко Каменов, Тони Карабашев

Последният проект на „36 маймуни” изследва границата между патриотизма и национализма, предела на здравословната толерантност и съчувствие, лицето и гърба на българската идентичност днес. Екипът забърква всичко това в апетитен, дъхав тюрлю гювеч, подправяйки го с родна чубрица и поднасяйки го с щедри щипки родолюбие и лека предупредителна усмивка.

Президентът на републиката призовава всички българи да се включат активно в привличането на бежанци, които да се заселят в България, за да усвоим жизненоважни пари по евро фондовете. Всички българи – мъже, майки, ловци, пенсионери, артисти – започват активна пропаганда към бежанците, подминаващи България. Междувременно чакали емигрират към Западна Европа, български емигрант сее репички в Германия и мечтае да се включи в първата мисия до Марс, еколожка изследва популацията на агресивни привнесени видове калинки и кактуси, които превземат територии, застрашавайки наши родни видове. Националисти решават да превземат Плиска, докато сигнал за бомбен атентат всява паника в центъра на София.
36monkeys.org

Билети: 10|8 лв.

ACTивираща музика и 1 година ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
АСТ фестивал за свободен театър 2016

11 ноември |петък| 22:00 ч.

БигБанда е обединение на независими артисти в звукократична структура и звукостранство, което акумулира обща енергия.
Обединява 20 луди глави и различните им съчетания.
Точно преди година, на 11 ноември, отвори врати мултидисциплинарното пространство с фокус съвременен танц и пърформанс – ДНК. Това е поводът отново на същата дата, заедно с АСТ Фестивал за свободен театър, да отпразнуваме началото на втората ни година. С други думи: дата е 11 ноември, часът – 22:00 ч., входът е свободен, а на сцената на ДНК ще излязат Насекомикс (в пълен състав) и Попара!

Наскоро група Насекомикс мина под флага на лейбъла БигБанда. През изминалата и настояща година популяризираха втория си албум “Великани и джуджета”, с незабравими концерти в Младежкия театър в София, театър Алма Алтер, Речна гара в Русе, БиБоп джаз клуб в Пловдив. Извън страната представиха албума си в Люксембург и Гисен. Албумът е посветен на невидимия свят – извън нас и вътре в нас, връзката с природата – външната и вътрешната и естествената им реакция като музиканти – да превърнат това в музика.
На сцената на ДНК Насекомикс ще излязат в пълен състав:
вокал, акордеон: Андрония Попова
барабани: Александър Даниел
контрабас: Георги Дончев
китара: Михаил Йосифов

Попара е една от първите изцяло импровизиращи групи в страната. Постоянно изменящи се и пълни с изненади, те са звукутърсачи и смислозидари с богат строителен опит. Пътуванията им отвътре навън и нагоре, както и встрани са заразителни и често отвеждат публиката на нови музикални земи.
На откриването на фестивала и отпразнуването на 1 година ДНК, Попара ще свирят в състав:
вокал и смисли: Александър Евтимов
мулти вокалист: Павел Терзийски
духови и какво ли още не: Росен Захариев – Роко
ниски честоти: Георги Дончев
бийт: Александър Деянов – SkilleR
actfest.org
fb.me/dnkSpace
вход свободен

„Аз“ на сцената | She She Pop Performance Colective
АСТ фестивал за свободен театър 2016

12 ноември |събота| 20:00 ч.

участват: Иля Папатеодору и Лиса Лукасен
На лекцията на сцената на ДНК след първия ден на уъркшопа, Иля Папатеодору и Лиса Лукасен ще говорят за акта на говорене на сцената. Те ще покажат как в работите на She She Pop връзката с публиката се трансформира. Изпълнителите използват автобиографични материали и лични истории, за да илюстрират своя метод, като също така ще влязат и в ролята на наместници на публиката. She She Pop поставят специфичен набор от правила, чрез които комуникират един с друг, както и с публиката. Как този подход променя ролята на публиката и идеята за хора, събрани в една театрална зала? Как се появява сценичният разказ и кой всъщност е този, който казва „Аз“ на сцената?
actfest.org
sheshepop.de
Билети: 15|12 лв.

ГОЛЕМ | Култура аними и ДНК
АСТ фестивал за свободен театър 2016

13 ноември |неделя| 18:00 ч.

идея и режисура: Анна Данкова
сценография: Станимир Генов
звук: trohi
костюми: Леда Екимова
с драматургичноto съдействие на ghostdog
участват: Ива Свещарова, Виолета Витанова, Ирена Цветанова

фотограф: Боряна Пандова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

Проектът изследва консумацията като глобална епидемия, като безумна цeнтрофуга от ресурс – продукт – боклук, като емоционална, сексуална, ресурсна, пазарна, информационна конституция на живота. Проектът аскетично избира простото рутинно действие на дъвченето на дъвка за единствено средство за своето театрално изследване. Дъвката е произведена, овкусена, химична, неразграждаща се, единствената й функция е удоволсвие. След дъвчене дъвката се изплюва и се превръща в боклук. „Голем“ изследва консумацията като партньорство с консуматива, като псевдо-сбъдване на неосъзнати и никога несвършващи мечти. Проектът интерпретира вечния блян по рай, завъртащ цикъла „пустота – консумиране – замърсяване“ в контекста на древния еврейски мит за героя Голем.
fb.me/golemsofia
actfest.org
Билети: 10|8 лв.

RОТОR | Перформативна Автоматична Система
АСТ фестивал за свободен театър 2016

14 ноември |понеделник| 18:00 ч.

идея, организация, техническа адаптация, осветление, видео проекция: Венелин Шурелов
механика: Борислав Тонев – Бъки

Фигурата е тяло на жеста, частично затворен от функцията, частично освободен от фикцията. В граничното поле между пърформанс и инсталация разполагам своята акция, преминаваща през две различни фази. В първата част, започвайки от празна сцена, изграждам пред публиката едно съоръжение, сложен електро-механичен кинетичен механизъм. Втората част се развива във финалните 5 минути и демонстрира окончателното сливане между моето тяло и изградената конструкция. Така образуваното хибридно тяло се движи според правилата на автоматиката, но същевременно е потопено в един фиктивен свят.
subhumantheatre.com
actfest.org
вход свободен

Известие за прослушване, заявление на ре|акцията | Les gens d’Uterpan
АСТ фестивал за свободен театър 2016

14 ноември |понеделник| 19:00 ч

участват: Анни Виджиър и Франк Виджиър

„Известие за прослушване“ е програмирано прослушване, което се предрешва като представление. На сцената се представя прослушване, което се предлага на публиката като „сценичен етюд“ и така показва всекидневната действителност на танцьорите. Зрителите присъстват по време на целия процес по прослушване и се включват в различни етапи. Танцьорите, които отпадат трябва или да напуснат пространството, или да се присъединят към зрителите на седалките. Част от таксата, платена от фестивала за проекта се разделя като минимален хонорар за всички танцьори, които преминават преди първия етап. Танцьорите, които са избрани се присъединяват към компанията les gens d’Uterpan.
lesgensduterpan.com
actfest.org
Билети: 15|12 лв.

НЕОН | Garage Collective
АСТ фестивал за свободен театър 2016

16 ноември |сряда| 20:00 ч

автори и изпълнители: Ирена Цветанова, Александър Георгиев, Жана Пенчева
музика: Емилиян Гатцов – Елби – музика към Неон
сценография: Ралица Тонева
мениджър проект: Маргрета Костадинова

Неон е проект, под шапката на който се генерират няколко различни продукта –лекция-пърформанс, танцови тренинги с различни социални групи и бурлеск спектакъл. Александар Георгиев –Аце, Ирена Цветанова и Жана Пенчева генерират и артикулират хореографска материя около тематика на протеста, Бурлеска и техните функции в обществото. Бурлеск пърформанс Неон е крайната точка от тяхното пътуване. Това е сценично представление, което предлага нова гледна точка към празнуващото/протестиращо тяло, което да бъде наблюдавано през призмата на Бурлеска, която в същността си борави с флирт, противопоставяне, сарказъм, гротеска и секс.

fb.me/NEONburleque
actfest.org
Билети: 10|8 лв.

USLAND | Theatre Confrontations Festival, Люблин, Полша
програма Мигриращото тяло

18 ноември |петък | 19:30 ч.

В ДНК гостува един от най-новите пърформанси на Фестивал Конфронтация, Люблин, Полша. Usland е опит за провеждане на екперимент, който пита какво въобразимо в нашите позиции и в нашите общества. Ще можем ли да си представим живеенето в държава без армия? Бихме ли могли да развием система за пряка демокрация? Бихме ли приели държава, управлявана от артисти? Какво би се случило, ако третираме културния сектор като най-важния държавен фундамент?

Билети: 12|10 лв.

BANG GANG
програма Мигриращото тяло

22 ноември |вторник | 19:30 ч.

Bang Gang е работа на известния хореограф и изпълнител Красен Кръстев, базиран в Лозана, Швейцария повече от 20 години. Той завършва Националното хореографско училище в София. Финалист е на международния конкурс за съвременен танц в Париж през 1992 г. Година по-късно, заедно с Теодора Попова и Лилия Стефчева, създава първата компания за съвременен танц в България „Амарант Данс Студио“. Красен Кръстев продължава танцовото си образование в Швейцария, където учи при световноизвестния хореограф Морис Бежар в неговото училище Rudra-Béjart (Лозана). През 1996 г. се присъединява към една от най-добрите швейцарски компании за съвременен танц Linga, където работи като изпълнител и асистент.
Международната му кариера включва множество проекти, реализирани в колаборация с различни артисти от цял свят.

Артистичните намерения на Красен Кръстев в Bang Gang обхващат изваждането на показ на „перфектното“ нарцистично тяло, на две същества, движещи се между желанието и отблъксването.

Билети: 12|10 лв.

КЪСО КИНО В ДНК

23 и 24 ноември |сряда и четвъртък| 19:30 ч.

Два дни от месец ноември са посветени на програмата Късо кино в ДНК.

23 ноември | 19:30 ч.
ПИСМА ОТ БЪДЕЩЕТО – документален филм
Филмът разказва за творческия и житейски път на проф. Чучков, който през 216 навършва 70 години. Повечето меломани познават Виктор Чучков като композитор и пианист. А той е също така е преподавател в Музикалната академия в София и в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и председател на Съюза на българските композитори – от 1999 г. Свирил е в почти всички кътчета на планетата.
За учениците си проф. Виктор Чучков казва: „Най-щастлив съм, когато се срещам с деца. Този свят ме обогатява безкрайно”

МЕТОДЪТ – документален филм
Замисляли ли сте се как времето, прекарано в училище, отношението на преподавателя, средата ни предопределят като личности? Какво би станало, ако още от деца повярваме в неограничения потенциал на своя мозък? Българският метод “Сугестопедия”, признат от Юнеско за един от най-добрите в световен мащаб, отговаря на този и много други въпроси.

24 ноември | 19:30 ч.
„Auf Wiedersehen”- игрален филм
Късометражен филм. Драма/Комедия, 16‘02“, България/Германия
Режисьор: Еди Шварц и Йордан Петков
Немско семейство на средна възраст, заедно с дъщеря си тийнейджър, решава да прекара втори меден месец в курорта, където за пръв път се запознават преди 20-те години – Слънчев бряг. Когато бащата изчезва, съпругата и дъщерята предполагат, че той е завъртял любовна афера и тръгват да го търсят из Слънчев бряг…

След прожекциите ще има дискусии с авторите на филмите.
Билетите за студенти и ученици ще бъдат на цена 4 лв.

Билети: 6|4 лв.

ТОТАЛНА ЩЕТА
Метеор и ДНК

26 ноември | събота | 19:30 ч.

автор и режисьор: Ани Васева
драматург: Боян Манчев
художник: Георги Шаров
музика: Константин Марков

участват: Галя Костадинова и Леонид Йовчев

фотография: Георги Димитров
връзки с обществеността: Михаела Люцканова
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

ТОТАЛНА ЩЕТА е комедия за щетата, която си нанасяме, живеейки. За любовта, красотата, изкуството. За безпричинните афекти.

Спектакъл от, за и с хора, животни и цветя.

Животът е преразход на енергия, енергия, която не се преобразува никога – косматите тела на нашите афекти, нашите космати любимци, нашите космати двойници. Към този преразход, до тотално изнемогване, е устремена “Тотална щета”.

„Няма пречки пред любовта (освен физически).”
disorganisation.org
Билети: 10|8 лв.

МАТЕМАТИКА НА СЪРЦЕТО
Сдружение по действителен случай и ДНК

29 ноември | вторник | 19:30 ч.

Интердисциплинарен театрален проект
Номинация ИКАР 2016 за „Съвременен танц и пърформанс”

автори: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller
автори на текста: Ирина Голева, Огнян Голев и Здрава Каменова
дигитален дизайн: Симеон Янчев
сценичен дизайн и костюми: Христина Крумова
графичен дизайн: Ивелина Анчева
работа с тялото: Изабел Шад | Германия
научен консултант: Антоанета Атанасова – Каплан
технически асистент: Теодоро Дончева
изпълнителен продуцент ДНК: Петко Стоянов

участват: Ирина Голева, Огнян Голев и Александър Деянов – Skiller

Нови изследвания доказват, че сърцето притежава самостоятелна нервна система с гъста мрежа от сетивни клетки и неврони, които могат да взимат решения и да предприемат действия независимо от главния мозък. Сърцето може да се учи, помни и възприема.
„Математика на сърцето“ е провокация за изграждане на жив театрално-музикален процес с възможни отговори на задачата „Как постигаме добра взаимовръзка чрез сърцето си и защо?”

pds-org.blogspot.bg
Билети: 10|8 лв.

_____________________________________________________________________________________________

Билети могат да бъдат закупени от касите на Билетен център НДК и на място час преди началото на всяко събитие. Вход в подлеза на НДК срещу фонтаните.

- реклама -spot_img