Приказки за виолончело

- реклама -

Peter_Kushlev_Nayden_TodorovФортисимо Фамилия

Пират, муза и екипаж от малчугани

в “Приказки за виолончело”,

участваха Петър Кушлев (солист)

и Стефания Колева (актриса)

 Пиратите не са това, което бяха! Единственият по рода си пират-челист, Петър Кушлев, управляваше кораба на “Фортисимо Фамилия”. Музикалният Джак Спароу и древногръцката муза Полихимния, в ролята Стефания Колева, посрещнаха деца и родители в зала България, за да им разкажат още една приказка от поредицата, посветена на музикалните инструменти. Този път в центъра на вниманието беше виолончелото, на което Петър изсвири както теми от популярни филми като “Карибски пирати” и любимия на малки и пораснали “Пинко розовата пантера”, така и класически композиции от Вивалди, Чайковски, Бокерини и Камий Сен-Санс. Децата бяха любопитни да научат от какво е направен инструментът, а фактът, че части от него се наричат “магаренце”, “душичка” и “охлюв”, а лъкът е направен от конски косми ги накара да го огледат с особен интерес, да не би вътре да се крие нещо?

 Стефания Колева беше съвсем на място в ролята си на муза и успя да вдъхнови децата да не бъдат само публика, а истински корабен екипаж, които дори се полюляваше от въображаемите вълни. В стилистиката на историята утвърденият диригент Найден Тодоров дирижира оркестъра на Софийска Филхармония с пиратска шапка и цветен фрак.

 По традиция след концерта солистът Петър Кушлев помогна на децата в опита да посвирят на виолончело. Спектаклите в рамките на “Фортисимо Фамилия” се случват в камерна зала, за да имат малчуганите именно този непосредствен контакт с музикантите и актьора, което прави тяхната среща с класическата музика вълнуваща и запомняща се.

 “Фортисимо Фамилия” е програма по идея на Максим Ешкенази, която се осъществява благодарение на Фондация “Америка за България”. В следващите три месеца ще бъдат представени още валдхорна, кларинет и цигулка.

 През март “Фортисимо Фамилия” представя “Приказки за валдхорна” с участието на Красимир Костадинов (солист), Ани Пападопулу (актриса) и Максим Ешкенази (диригент).

 

23 март (събота), 11:00, 12:30 и 16:00 часа

Камерна зала на Концертен комплекс „България”

Цена на билета: 5 лв. (за деца) и 7 лв. (за възрастни)

Билети на касата на зала „България”, 1000 София, ул. „Аксаков”1

тел.: 02/987 76 56, работно време: 09:00 – 22:00 часа

www.ticketplus.bg

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -