Покрай Brexit продажбата на скрап злато у нас нарасна

- реклама -spot_img

Покрай Brexit продажбата на скрап злато у нас нарасна с 40% , а на паунда – с 30 %

 Българите се активираха както със закупуване, така и с продаване на злато
Ситуацията с Великобритания и Европейския съюз предизвика моменти на паника, несигурност и резки икономически движения, както много въпроси и рефлексни действия, и от страна на големи корпорации, и от личните домакинства и гражданите с цел – обезпечаване на финансовата сигурност. България не остана по-назад.

Какво се случва у нас?

Според посочени данни от Tavex, от края на миналата седмица насам, на базата на средно на брой сделки за ден, се наблюдава 30% повишаване на клиенти, които продават паунди. За този период 40% повече хора продават скрап злато (или златни неинвестиционни изделия, като златни бижута и предмети). Старанието на българите да се освободят от паундите си, е в резултат на страха им, че цената на валутата може да пада още.

Британският паунд достигна 31 годишно дъно, като смъкна 11% от стойността си спрямо щатския долар до 1.3229 долара за паунд. Погледнато на годишна база, валутата достигна своите връх и дъно в стойността си в рамките на 48 часа. Обяснението за нарастващия интерес на родните граждани към продажба на златните си бижута и предмети идва от факта, че цената на златото, измерена в щатски долари, се покачи с 8.1% до 1351 долара за тройунция, като достигна най-високата си точка от март 2014 г. насам. Поради същата причина се засили и активността в двете посоки – закупуване и продаване на инвестиционно злато. Завишението е поне с 5 %.
По-голям интерес се наблюдава и към обмяната на долари в лева, заради покачването на долара с около 4% , в рамките на по-малко от ден.
Еврото изгуби 4.2% спрямо долара, но за няколко часа успя да възстанови почти половината от загубата си.

Източник: Tavex Gold&Exchange

 Снимки: Aрхив на Tavex Gold&Exchange

- реклама -spot_img