Петдесет нюансa

- реклама -

„Петдесет нюанса сиво”Литературен феномен на българския книжен пазар

 

„Петдесет нюанса сиво” от Е Л Джеймс взриви световния книжен пазар и се превърна само за седмици в най-продаваната книга.

Трилогията се превърна най-неочаквано в хит, с излизането на първата книга на пазара, като светкавично стана най-бързо продаваният роман на всички времена, надминаващ „Шифърът на Леонардо” на Дан Браун и поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг.

 Трилогията на Е Л Джеймс „Петдесет нюанса” представя сексуалните приключения на млада студентка и манипулативен милионер, включвайки дори садо-мазо сцени и сцени на доминация.

Романтичните подвизи на 21-годишната студентка по английска литература Анастейжа Стийл привлече огромна женска аудитория. Поредицата е на път да стане поп-културен феномен на 2012 година.

„Поредицата създаде нова културна вълна, която я превърна в много по-известно име, отколкото много други книги”, каза Ан Месит, от  Vinatge Books, част от  Random House Inc., издател на трилогията „Петдесет нюанса” в САЩ.

 От излизането на „Петдесет нюанса сиво” през март 2012 г. в САЩ до днес са продадени 19.4 милиона копия в книжен и електронен вариант. Трилогията е на първите три места в публикуваната на 7 юли класация на бестселърите на „Уол Стрийт Джърнъл”.

В сравнение с поредицата на Стиг Ларшон – „Милениум”, на която бяха нужни три години, за да достигне 20 милионни продажби в САЩ, трилогията „Петдесет нюанса” успява да стигне до тази позиция само за 4 месеца.

 По света „Петдесет нюанса” достига до продажби от 31 милиона копия на англоговорящите пазари, включително и САЩ, по данни на издателите от „Винтидж Букс”. Правата за филмиране на книгата са закупени от Юнивърсъл Пикчърс и Фокус Фючърс.

 Авторката Е Л Джеймс казва: „Напълно съм изумена от реакцията спрямо тези книги!”

Дебютният роман на Джеймс е най-бързо продаваната книга за тази година.

Досега във Великобритания са продадени общо 7,5 милиона копия от трилогията в дигитална и печатна форма.

 Според статия в „Нюзуик” популярността на книгата показва, че модерните жени с успешна кариера тайно копнеят да са подчинени в леглото. Но читателките като че ли се интересуват по-малко от подчинението, отколкото от това да ги разбират. Ударението върху комуникацията е поне отчасти отклик на ограниченията, според които жените изобщо не трябва да изказват на глас копнежите си. Нищо чудно, че преуморените съпруги – особено майки, които прекарват голяма част от времето си в опити да угодят на другите – искат сексуалните им нужди да се изпълняват, без да се налага да ги изричат на глас.

 Еротиката все по-масово навлиза в мейнстрийма, възприема се като съвсем естествен жанр, тъй като всички ние натоварваме смисъла й с по-малка доза категоричност и крайност. Броят на жените, които се осмеляват да четат това, което искат – най-често подобни заглавия на „Петдесет нюанса” – се увеличава с всеки изминал ден, благодарение на Е Л Джеймс.

 

„Петдесет нюанса сиво” е продадена в 42 държави до този момент.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Павел Виликовски – „Зелен е…“ (откъс)

Начало, казвате, първи стъпки? Колко бях красив тогава! Бледо лице, беше на мода, меки като кадифе, не особено гъсти мустаци… е, все още не...

Галерия Аросита представя / AROSITA Gallery presents Борис Колев /  Boris Kolev

24. 09. 2020 – 08. 10. 2020 НОВИ ГРАДСКИ ЛЕГЕНДИ И МИТОВЕ /  NEW URBAN LEGEND AND MYTHS              Основно влияние за създаването на тази изложба...

Милена Цанева – „Броеница. Из гънките на паметта“ (откъс)

Излезе от печат книгата на проф. д-р Милена Цанева „Броеница. Из гънките на паметта“, пъстра и неизбродима галерия от спомени, ценен дар за любознателния...

Топ 10 на книжарници „Сиела“ за 14-20.09.2020

  Крадецът на праскови, Автор: Емилиян Станев, Издателство: Сиела https://ciela.com/kradetsat-na-praskovi-emiliyan-stanev.html   Менгеле - Ангелът на смъртта, Автор: Дейвид Маруел, Издателство: Сиела https://ciela.com/mengele-angelat-na-smartta.html   Дневникът на един дръндьо -...

Дубравка Угрешич – „Американски речник“ (откъс)

 REFUGEE – Откъде сте? – пита ме млад фламандски фотограф, опитвайки се с въпроса си да смекчи напрегнатото ми лице. – От Загреб – отговарям. – А...

Балкански лидер е финалист за Строителните Оскари 2020

Президентът на Северна Македония връчи първото отличие за NASTEL BUSINESS CENTER Една от най-успешните строителни компании на Балканите е финалист за престижния конкурс за Луксозно...