Пъстра трапеза

- реклама -

544607_450718038302311_1584829974_nДжулюница разпъва софрата за фестивала „Пъстра трапеза”

 

За пета поредна година великотърновското село Джулюница ще разпъне софрата на ароматните бабини гозби, за да посрещне Националния кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”. Родното село на най-прочутия българин в Азия – Калоян Махлянов-Котоошу, вече кипи в трескава подготовка за неделя, 26 май, когато майстори на традиционната българска кулинария и жители на селото и околните селища ще влязат в надпревара за най-вкусните и оригинални местни ястия.

Празникът се организира съвместно от Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7, фирма „Ивитал консулт”, община Лясковец, с. Джулюница и читалище „Пробуждане-1896”, и е част от националната кампания на А.Р.И.З.-7 за запазване и популяризиране на българските традиции.

Джулюница е поредната спирка на пътуващия кулинарен фестивал, който тази година празнува кръгъл юбилей, а празникът в селото съвпада с традиционния събор и второто издание на карвинг фестивала в Лясковец.

За пореден път шеф Пеньо Иванов, организатор на „Пъстра трапеза” и журито ще имат нелеката задача да оценяват фантазията и сръчността на участниците от Джулюница, Добри Дял, Драгичево, Бряговица, Мерданя… През 2012 г. в кулинарната надпревара участваха 160 най-различни ястия.

В професионалната кухня на шеф Иванов, освен майстор-готвачите, които ще приготвят традиционния лют боб, запазена марка на шеф Иванов, и кавърма за всички гости на празника, ще се изявят и младежи. Организаторите са подготвили и богата фолклорна програма с песни, танци, обичаи и т.н.

Сред атракциите за гостите ще бъде 1,80-метровата дървена лъжица, символ на националната кампания „Пазител на традициите”, както и ръчно изработената кожена книга „Пазител на традициите”, в която всеки може да остави посланието си за бъдещите поколения.

Гостите ще видят и книгата, посветена на историята на с. Джулюница, разкриваща градинарството в миналото и описваща историята на селото чрез записките на Георги Калчев – син на известния писател Цоньо Калчев, отпечатана във връзка със второто издание на карвинг фестивала.

Занаятчиите на А.Р.И.З.-7 ще правят нагледни демонстрации на различни традиционни техники за изработка на предмети и сувенири, като всеки желаещ ще може да се докосне до тайните на направата им.

Най-малките гости на фестивала по традиция ще могат да рисуват на воля на детския пленер „Рецептите на баба”, който ще покаже и изложба от наградените в едноименния конкурс рисунки.

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

„Чаплин“ се качва на сцената на НДК на 14 октомври

За пръв път на 14 октомври в зала 1 на НДК, софийската публика ще стане част от изключително събитие в рамките на Европа –...

Борисов: При оставка няма да има диалог с Радев, а ще дойдем под прозорците му

Правителството няма да подава оставка, а протестите се подхранват от извънпарламентарните партии, които загряват на пистата за изборите. Това заяви премиерът Бойко Борисов при...

Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020

Материалът Граждани освирката Румен Радев пред авиобазата “Граф Игнатиево” – 24.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Борисов: България взе правилните мерки срещу COVID-пандемията

България най-бързо и адекватно реагира и на здравната, и на икономическата заплаха от COVID-пандемията. Мерките ни започнаха да действат отрано и обхванаха много хора....

Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв?

Нa 24 ceптeмври пoчитaмe пaмeттa нa Cвeти Влaдиcлaв Cръбcки. Ето нещо любoпитно зa хoрaтa, кoитo ce кaзвaт Влaдимир, Влaдимирa, Влaдo, Влaдкo, Влaдиcлaв. Кaквo ознaчава имeтo Влaдиcлaв? 1....

Ден 77: От нас зависи какво ще се случва в България

За 77-ми пореден ден се събраха недоволни граждани на антиправителствен протест в центъра на София, предаде репортер на БГНЕС. Исканията на протестиращите остават...