Олга Михайлова – Динова

- реклама -spot_img

Олга Михайлова – Динова, мецосопран

 

Завършва Държавната музикална академия „П. Владигеров“ през 1992 г. в класа по оперно пеене на проф. Сима Иванова. През същата година дебютира на сцената на Националната опера в ролята на Розина от „Севилския бръснар” на Дж. Росини. През следващите  години тя изпълнява с успех централните роли от оперите „Така правят всички” и „Сватбата на Фигаро” от В. А. Моцарт, „Италианката в Алжир” от Дж. Росини, „Кармен” от Ж. Бизе, „Норма” от В. Белини, „Селска чест” от П. Маскани, „Трубадур” и „Дон Карлос” от Дж. Верди.

Изявява се и в областта на оперетата и мюзикъла в спектаклите “Цигански барон” и „Прилепът“ от Йохан Щраус, „Баядерка” от И. Калман, „Мис Сайгон” на Кл. Шонберг, „Котки” от А. Л. Уебър и „Уестсайдска история” от Л. Бърнстейн.

Олга Михайлова – Динова е изнасяла множество камерни тематични концерти с музика от френски, испански, италиански, немски, руски и български композитори, както и съвременна класическа и популярна музика.

Певицата е изпълнявала мецосопрановите партии в редица кантатно-ораториални произведения, сред които „Матеус Пасион” и „Йоханес Пасион“ от Й. С. Бах, „Месия“ от Г. Фр. Хендел, „Реквием“ от В. А. Моцарт и др.

Има многобройни записи в БНР и БНТ, а през 2009 г. издава самостоятелен компакт-диск с песни на Тодор Попов.

- реклама -spot_img