Обрат: Google позлатява Mozilla

- реклама -

Интернет гигантът ще даде над $1 милиард за развитие на Firefox в следващите три години, за да остане търсачка по подразбиране в браузъра

Google ще налее над 1 милиард долара в Mozilla, разработчика на Firefox. По-рано тази седмица двете компании подновиха споразумението си, по силата на което Google е търсачка по подразбиране във Firefox, а в замяна интернет гигантът подпомага финансово Mozilla.

AllThingsD.com разкрива подробности за сделката, които не бяха обявени официално. В рамките на тригодишен период Google ще изплати на Mozilla над един милиард долара, твърди изданието.

Мнозина анализатори очакваха редуциране на помощта от Google за Mozilla, предвид, че лидерът в търсенето успешно наложи собствения си браузър Chrome, който вече е популярен колкото Firefox.

Чуха се и крайни мнения, че Google няма да поднови изтеклото през ноември споразумение с Mozilla, докато двете компании бавеха преподписването.
Истинската причина за проточилите се близо месец преговори обаче е друга, според All Things Digital. Твърди се, че Mozilla е получила много изгодни предложения от Microsoft и Yahoo да направи тяхната търсачка по подразбиране, което е довело до обрат в преговорите.

За да запази привилегированата си позиция, Google е увеличил размера на финансовата подкрепа за Mozilla до $300 млн. годишно през 2012 г., което е три пъти повече отколкото досега. За тригодишния период сумата ще надвиши 1 милиард долара.

Източник: http://www.technews.bg

- реклама -