Най-важното хранене за деня – БЕЗГЛУТЕНОВА ЗАКУСКА

- реклама -

Най-важното хранене за деня

 

Често казваме, че закуската е най-важното хранене за деня. Пълноценната закуска е от съществено значение, за да започнем деня си изпълнени с енергия. Това важи особено за децата и младите хора. Заради забързаното ежедневие, семейния бюджет и противоречивата информация за храненето обаче, за много семейства е предизвикателство да намерят разнообразие от закуски, които да са подходящи за цялото семейство.

БЕЗГЛУТЕНОВА ЗАКУСКА

Създаване на нови възможности

За желаещите да комбинират удобен, вкусен и достъпен безглутенов продукт към закуската си, Нестле разработи безглутеновите зърнени закуски NESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES (Gluten Free), които запазват достъпността на глутеновите рецепти, за да достигнат до повече потребители и ще се предлагат редом с другите традиционни марки зърнени закуски в категорията. По този начин компанията предлага по-голям избор, за да отговори на желанието на потребителите за балансирана закуска с чудесен вкус.

Какво представлява глутенът?

Глутен се наричат белтъчините в определени храни, сред които са пшеницата, ечемикът и ръжта. Той обуславя еластичните свойства на тестото и характерната структурата на хляба и други тестени изделия. По-конкретно, веществото глутен представлява комбинация от два белтъка: глиадин и глутенин. Заедно с нишестето и маслата, той се среща естествено в ендоспермата на различни зърнени култури.

Глутенът се съдържа в много тестени, зърнени и макаронени изделия. Той се среща и в други храни и напитки, като сосове, дресинги, преработени меса, бира, кексове и бисквити – или заради производения процес, или като съставка в рецептата на продуктите.

Царевицата сама по себе си не съдържа глутен, но е възможно по време на нейната обработка и преработка да бъде в досег с други зърнени култури, чрез които в продукта да попадне глутен. Често царевицата се отглежда на места, които са били използвани за отглеждане на култури, съдържащи глутен, като пшеница и ечемик и по този начин той остава наличен в почвата, след което се предава и в получената реколта. Именно за това при процеса на събиране на реколтата и производството на новите продукти, Нестле Зърнени закуски проверяват всички суровини, за да гарантират, че царевицата не е била в контакт с глутеносъдържащи култури.

Необходимостта от безглутенови продукти

Малка част от хората имат непоносимост към глутен. При тях, глутенът причинява сериозен дискомфорт и дори нежелани здравословни проблеми при поглъщане. Най-честата форма на непоносимост към глутен се нарича цьолиакия. Това е автоимунно заболяване, което засяга тънките черва, причинявайки неблагоприятна реакция към глутен. Най-ефективно лечение за цьолиакия е следването на строга безглутенова диета, което облекчава дискомфорта, умората и други симптоми, предизвикани от консумацията на глутен. Безглутеновата диета намалява и риска от дългосрочни усложнения, свързани със заболяването.

Освен цьолиакията, съществува и друга форма на непоносимост, която се нарича не-чревна чувствителност към глутен. След консумация на глутен, хора с глутенова чувствителност могат да изпитат симптомите на цьолиакия, каквито са диарията, умората и болките в ставите, но не й увреждане на червата.

Безглутенова алтернатива за всички

Тъй като глутенът се съдържа в много храни, той е част от хранителния режим на повечето хора и затова трудно консумацията му може да бъде избегната. NESTLÉ® CORN и GOLD FLAKES предлагат закуска, която може да улесни преминаването към безглутеново меню на всеки, който търси вкусна и удобна беглутенова алтернатива, независимо поради здравословна необходимост или просто от любопитство.

Разработени в отговор на нарастващото търсене на продукти без глутен, продуктите запазват вкуса и хранителните свойства на класическите зърнените закуски, но без съдържание на глутен. По този начин потребителите могат да продължат да се наслаждават на вкуса на любимите си закуски и то на достъпна цена.

Значението на обогатените безглутенови продукти

Хората с цьолиакия могат да бъдат изложени на риск от недостиг на витамини и минерали (особено Желязо, Калций, Витамин D, Витамини B, фолиева киселина и Магнезий). Според Диетологът, участвал в създаването на рецептата на новите продукти Бриджит Маккевит посочва, че хората с недиагностицирани или нелекувани глутенови състояния често трудно усвояват определени хранителни вещества вследствие на възпаление на червата, което ги излага на риск от недохранване. Именно за това, за да се преборят с този недостиг, хората които следват строги безглутенови диети трябва да приемат повече храни, богати на витамини и минерали, като в някои случаи може да са необходими и добавки.

Всяка безглутенова зърнена закуска на Нестле е обогатена с Витамини B и Фолиева киселина, а 95% от готовите за консумация зърнени закуски на компанията се консумират с мляко, като по този начин осигуряват допълнително витамини и минерали в ежедневното меню.

 

***

ПЪРВАТА БЕЗГЛУТЕНОВА ЗЪРНЕНА ЗАКУСКА ДОСТЪПНА ЗА ВСЕКИ

С РЕВОЛЮЦИОННО ЛАНСИРАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР ОТ НЕСТЛЕ

 

През месец декември Нестле Зърнени закуски прави революционно лансиране на пазара в България. За първи път ще бъдат лансирани достъпни за всеки безглутеновите зърнени закуски NESTLÉ® CORN & GOLD FLAKES (Gluten Free). Част от ангажимента на компанията е непрестанно да подобрява хранителната стойност на продуктите си, като предоставя чудесен вкус и богата хранителна стойност в допълнение към балансираното хранене и активния начин на живот. Безглутеновите флейксове запазват достъпността на глутеновите рецепти, за да достигнат до повече потребители и ще се предлагат редом с другите традиционни марки зърнени закуски в категорията, които включват и популярните марки на Нестле: NESQUIK®, FITNESS®, COOKIE CRISP® и LION®.

През последните няколко години търсенето на безглутенови продукти в световен мащаб се увеличава значително. В рамките на периода 2009 – 2013 г. броят потребителите, които консумират безглутенови продукти се увеличава с 2,7% и достига 3,3% от населението.

Бриджит Маккевит, диетолог, участвал в създаването на рецептата на новите продукти, споделя: „Отдавна знаем, че безглутеновите продукти стават все по-популярни, но и осъзнаваме, че някои от зърнените закуски без глутен не предлагат същия вкус като традиционните продукти, съдържащи глутен. За да предложим на семействата продукт, който не съдържа глутен, но запазва вкуса на оригиналната закуска, ние разработихме NESTLÉ® CORN & GOLD FLAKES Gluten Free. Освен това, рецептите са обогатени с ценни витамини с цел да гарантираме приема на основни хранителни вещества чрез всяка купичка зърнена закуска.“

„NESTLÉ® CORN & GOLD FLAKES имат за цел да предоставят по-голям избор от закуски на нашите потребители. Това е нашият отговор на променящите се нужди на потребителите, чрез който предоставяме безглутенова алтернатива за заетите, водещи балансиран начин на живот семейства“, коментира главният изпълнителен директор на Cereal Partners Worldwide, смесено дружество между Nestle&General Mills – Дейвид Хоумър и добавя „Удовлетворени сме, че безглутеновите NESTLÉ® CORN & GOLD FLAKES ще могат да бъдат намерени на рафта на традиционните зърнени закуски и за първи път ще бъдат достъпни ценово за всекиго“.

В България без глутен ще бъдат любимите на мнозина царевични флейксове с мед и фъстъци – NESTLÉ® GOLD FLAKES, класическият флейкс с витамини и минерали – NESTLÉ® CORN FLAKES. Новата безглутенова зърнена закуска е обогатена с витамини от група В и фолиева киселина. Една порция от 30g съдържа мин 20% на витамини от група В и 27% фолиева киселина от Хранителните Референтни Стойности – (ХРС).

 

За Cereal Partners Worldwide

Зърнените закуски на Нестле се произвеждат от Cereal Partners Worldwide (CPW SA). CPW SA е основана през 1990 г. като съвместно дружество между General Mills Inc и Nestlé SA, което се фокусира върху производството на готови за консумация зърнени закуски в цял свят. Дружеството съчетава силните страни и на двете компании и е със седалище в Лозана, Швейцария, където се намира и най-големият научно-изследователски център на Nestlé. CPW разполага с 16 производствени центъра и осигурява работа на над 4000 души по цял свят. В портфолиото на CPW са включени над 50 марки зърнени закуски – в т.ч. NESTLÉ® FITNESS®, CHEERIOS®, CHOCAPIC® и NESQUIK®. С продажби в над 140 страни по света, компанията отчита висок ръст на продуктите си в обем продажби и водещ пазарен дял.

 

- реклама -