Мая Новоселска и Маргарита Младенова – отличнички в театъра

- реклама -

Театралните критици отличиха актрисата Мая Новоселска и и режисьорката Маргарита Младенова. Наградите на независимите театрални критици раздават за шести път награди, като по традиция става в дните между Коледа и Нова година. Моноспектакълът на Мая Новоселска “Едно малко радио” в Сатиричния театър стана причина тя да бъде отличена “за виртуозната лекота, с която изпява комичната трагика на нашия живот”.

Режисьорката Маргарита Младенова пък бе избрана заради “рицарското упорство, с което населява и брани територията на високия театър”. Повод за отличието са нейните спектакли “Зимна приказка” от Шекспир (Театрална работилница “Сфумато”) и “Рицар на Светия дух” от Боян Папазов (Народен театър).

Двете награди ще бъдат връчени след първите представления на “Едно малко радио” и “Зимна приказка” през януари. Отличието на критиката е символично – грамота, изработена от сценографа Антония Попова. С него членовете на гилдиятао искат да обърнат внимание върху най-значимите факти и събития в нашия театър през изминалата година.

Обществото на независимите театрални критици е създадено през 2006 г. Досегашни носители на отличията им са Явор Гърдев (два пъти) – през 2009 заедно с целия екип на “Козата или коя е Силвия”; през 2006 г. заедно с актрисата Снежина Петрова той беше обявен за театрална личност на годината заради спектаклите си “Крал Лир” в Народния театър и “Крум” във Варненския театър.
Критиците са отличавали още и екипа на спектакъла “Малка пиеса за детска стая” (2007г.), Пазарджишкият театър – за спектаклите “Изкуството да смиташ боклука под килима”, “Женитба” и “Горски дух”, и актрисата Мимоза Базова – за моноспектакъла “Родилно петно” (2008 г.) През 2010 г. с нея беше отличен режисьорът Теди Москов за спектаклите си “Сирано дьо Бержерак” в Народния театър и “Възгледите на един пън” в Куклен театър,Варна.

http://dartsnews.bg

- реклама -