Махина – тайни от Кутията

- реклама -

Ogniana_Serafimova_DessyTtenekedjieva_i_Levon_HamparzumianOгняна Срафимова разкрива магията на театъра в Галерия за съвременно изкуство УниКредит Студио

                                                                                                                                        

Фондация «Стоян Камбарев» продължава да подкрепя младата сценографка

 

През 2012 година Огняна Серафимова стана единствената жена с номинация за награда за полет в изкуството „Стоян Камбарев”. Наградата, носеща името на незабравимия театрален режисьор, се утвърди като най-чаканата и престижна награда за изкуство, отличаваща талантливите млади творци в България.

Номинацията си Огняна заслужи за огромното си творческо въображение и усет към детайла, за креативността си и за силно развития си личен и неподражаем художествен почерк в работата по спектаклите „Посещение при бащата” и „Куклен дом” с режисьор Крис Шарков.

По време на официалната церемония-концерт, главният изпълнителен директор на УниКредит Булбанк Левон Хампарцумян връчи на изтънчената сценографка специалната награда на  Фондацията и на банката под формата на красива стъклена статуетка. Престижната институция традиционно подкрепя младите герои в изкуството и Огняна Серафимова получи покана да реализира свой проект в галерията за съвременно изкуство „УниКредит Студио“, резултат на която е тази изложба.

Откриването е на 25 март от 18 30 ч. – два дни преди международния ден на театъра и непосредствено преди официалното обявяване на номинираните творци за Награда за изкуство «Стоян Камбарев» 2013.

 

Името на изложбата „Махина – тайни от Кутията“ подсказва на зрителите, че ще могат да се докоснат до магията на театъра, надниквайки зад кулисите. Deus ex machina на латински език означава „бог от машината“ и е калка от гръцкото „από μηχανής θεός“, (произнасяно „апо механес теос“). Произлиза от древногръцкия и римския театър, когато някой бог или повече богове били спускани с помощта на кран (механе) на сцената, за да сложат край на безизходна ситуация. И така, „бог идва от машината“.

„Махина – тайни от Кутията“ проследява творческите търсения на Огняна Серафимова в областта на сценографията, пърформанса, живописта, инсталацията и интерактивния костюм. Авторката представя снимки от постановки, костюми и свой художествени произведения.

 Сред представените театрални проекти в УниКредит Студио са „Крал Лир“ на Пловдивския Драматичен театър „Николай Масалитинов“  и  „Вълшебното огниво“ на Варненския куклен театър. И двете постановки са номинирани за Наградите Икар 2013.

 Огняна Срефимова  е завършила  Национална художествена академия със специалност  „Сценография“ през 2007 г. Две години по-късно взима и магистърска степен „Сценография за куклен театър“ през 2009. Възпитаник е на Национално училище по изкуствата „Добри Христов“, Варна. В творческата си биография тя има 14 театрални и филмови проекти, участие в над 10 общи изложби и 7 номинации и престижни награди.

 Галерията за съвременно изкуство УниКредит Студио беше открита през януари 2012 г. Изложбата „Махина – тайни от Кутията“ е шестата, на която галерията е домакин.

 България беше избрана измежду още над 20 европейски държави да бъде домакин на първото УниКредит Студио след създадената в Италия галерия. Мисията на студиото е да представя млади български и международни автори и да дава платформа за тяхното съвременно изкуство.

  Изложбата „Махина – тайни от Кутията“ е отворена за публиката от 25 март до 25 април 2013 г., без вход.

Галерия “УниКредит Студио”

София, ул. “Княз Ал. Батенберг 1” 12

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ

СВЕТОВНИЯТ ЛИДЕР В ПРОИЗВИДСТВОТО НА СРЕДСТВА ЗА ПИСАНЕ BIC ОТВОРИ ПЪРВИЯ ПО РОДА СИ ЦЕНТЪР ЗА СПОДЕЛЕНИ УСЛУГИ В БЪЛГАРИЯ Компанията планира да наеме 230...

Огнище на коронавирус в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм

Огнище на коронавирус има в дом за хора със зрителни увреждания във Вълчедръм. 32 са положителните проби за коронавирус за последното денонощие. От тях...

Зам.-министър Нанков е заразен с коронавирус

Заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков е заразен с коронавирус. В профила си във Фейсбук той съобщава, че се чувства добре...

Възстановяват Страшимировите театрални празници в Разград

Във връзка със 150-годишнината от създаването на първата театрална дружинка в Разград и първата пиеса, играна на разградска сцена, се възстановяват Страшимировите...

COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца

Материалът COVID-19 – нови противоепидемични мерки в община Враца е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

Мерки в подкрепа на бизнеса

Материалът Мерки в подкрепа на бизнеса е публикуван за пръв път на НОВИНИ.