Любен Дилов син за Евроизбори 2019: Не може да унижаваш така Станишев и да не платиш съответно някаква цена (обзор)

Огромният губещ е БСП. Не може да унижаваш така Станишев и да не платиш съответно някаква цена. Това заяви в ефира на Нова телевизия Любен Дилов-син.

„Един голям победител има и това е вън от съмнение”, заяви Любен Дилов-син. „Той направи страхотно one man шоу с един телефон. Има и един голям губещ и това е БСП.  Това беше ясно, че ще стане така. Не може най-силният ти социалистически лидер, след Георги Димитров и Васил Коларов, да го унижаваш до последно и да не го номинираш. Ясно е, че ще се плати някаква цена. Любопитно е тази подкрепа, която получи ГЕРБ за ЕНП как се е осъществила. Това ще стане ясно от преференциите“, добави той.

„Доколко са мобилизирани хората, мога да кажа от името на „Гергьовден“, които помагаха на СДС в тези избори. Имаше мобилизация, сериозна. Тя ще се види и на референциите, защото хората в различните райони са гласували по различен начин.“, беше категоричен Дилов.

„Трябва да се изследва какво точно свърши Бойко Борисов (Boyko Borissov) тази седмица, защото за мен, като медиен човек, беше изключително забележително това, което той направи. То чисто физически е трудно да се направи, освен всичко останало. „

Вижте целиат разговор във видеото.

Анализатори: Какво спечелиха и какво загубиха партиите след вота на избирателите?

Коментират Андрей Райчев, Любен Дилов-син и Димитър Аврамов

източник delovo.info

Това заяви в студиото на Izbori.bg  Любен Дилов-син почетен председател на “Гергьовден”, който коментира резултатите от евроизборите. “Борисов си караше колата, караше се дори, ядосваше се, но успя. Надявам се и ние, и СДС, и замеделците да сме допринесли за този резултат”, каза още той.

 

“По-любопитното е какво се разбра от този спор между ГЕРБ и “Демократична България”. Стана ясно, че вотът за “Демократична България” е вот срещу ГЕРБ, но като се има предвид какви са Радан Кънев и Стефан Тафров, можеше да говорят повече за бъдещето на Европа”, каза почетният председател на “Гергьовден”.

“Ако СДС не се вземе в ръце и не се стегне за местните избори, бадева е било всичко на тези избори, имат всички възможности да работят усилено и да направят добри местни избори. За тях това е началото на нов път, защото им е последният. На много места е редно да се повтори коалицията “Герговден” – СДС”, посочи още Дилов-син.

Според него е редно една партия на Слави Трифонов да се яви на местните избори.

“Тонът на БСП не позволи да бъдат възприети като тези, които да съберат протестния вот. Дори нещата, които са се доближавали до критичните виждания на хората, не стават симпатични. И двата партии загубиха от “Апартаментгейт”, едните излязоха като дребнави – БСП, а ГЕРБ, защото им донесе много тежки удари на всякакви нива, но печелившият беше самият премиер, който обърна цялата кампания. Той извади много силни аргументи за създаването на десен център. БСП сбъркаха генерално, първо за унижението, на което поставиха Сергей Станишев, не поставям под съмнение неговото място на европейската сцена, иначе съм го крикикувал като политик. В Европа ни гледат като едно цяло, ще кажат “Шефът на ПЕС не го избраха.”

Дилов-син каза още, че е доволен, че не излъчваме откровено евроскептична партия.

 

Напомняме и думите му в интервю за ПИК:

БСП направи Станишев, най-успешния си политик, на маймуна. Корнелия гони джендъри с кукери. В ГЕРБ ще има шамарене, а Слави не го чакат добри дни…

Интелектуалецът сценарист анализира още меркантилите, които лидерът на БСП Корнелия Нинова асоциира към себе си. Той се опита, на база личния си опит, да прогнозира и дали е възможно политическо бъдеще за шоумена Слави Трифонов.

 – Г-н Дилов, доколко е продуктивно обединението между ГЕРБ и СДС за европейските избори, към което вие, от “Гергьовден” се присъединихте?

– Аз трудно мога да говоря от името на ГЕРБ, но доколкото имам наблюдение върху “Гергьовден”, защото там през последните 6-7 години изцяло се смени поколението и аз съм от старците, на финала съм, не взимам решения, такова обединение е съвсем естествено, защото става дума за европейски вот и защото тази коалиция – ГЕРБ и СДС, е единствената, която сигурно ще изпрати депутати в ЕНП.

В този смисъл решението на “Гергьовден” е защита на един поколенчески вот. Т.е. ние винаги така сме гласували, още от времето на Александър Божков, после Владо Кисьов, Петър Стоянов. Цялата тази седесарска редица, свързана с ЕНП и след това дойде и яркото присъствие на ГЕРБ в края на краищата. Т.е. ние много ясно правим разлика между вътрешна политика и външна и смятаме, че това е наистина продуктивно. Наистина събира гласове.

Гледам нашите хора, каквито и критики да имат към СДС и към ГЕРБ тук, просто, рационално погледнато, няма къде другаде да се гласува за ЕНП. Дори хората на генерал Наско да вкарат евродепутат, което силно ме съмнява, той ще отиде при Макрон.

– Защо БСП и АБВ, например, не направиха същото нещо, при положение че можеха да подходят по тази логика?

– Ами как да го направят, като БСП прави на маймуна до последния момент най-силния ляв политик на България освен Георги Димитров и Васил Коларов? Не беше ясно дали ще го номинират (Станишев).

То беше супер забавно това. Оставете лявата традиция, ние шеф на Коминтерна не сме имали от точно това време – на Димитров и Коларов. Като оставим на страна смешките, Станишев, каквито и резерви да имаме към него – ние имахме много към него като министър-председател, все пак това беше човекът два мандата на най-високия политически пост в Европа, българин. Няма някой да е по-висок – шеф на всички социалисти. И те да не го номинират до последния момент, те ерозираха самата идея – лявото…

Да не говорим, че цяла година Корнелия се занимава да гони джендъри с кукери. Т.е. с абсолютно обратна на европейската терминология за лява политика. Така че там е съвсем естествено да има голямо разцепление, в БСП, и то е чисто идеологическо. Не става дума само за личностни амбиции.

– А това, че на последната права тя все пак подписа някакво споразумение със странни, меко казано, 20 формации, страх от евентуална поредна загуба от ГЕРБ ли е?

– Окей, супер. Тя прави някакви панически действия, защото й взеха името “Коалиция за България”. Не ми се политиканства на тази тема. Аз гледам в света на идеите. Какъвто и да е Станишев, имат такава силна фигура, и да не го използваш, просто е все едно ГЕРБ да не номинрат Мария Габриел. Даже не е същото, защото Мария Габриел е просто един комисар.

Докато Сергей е шеф на европейските социалисти, и то два мандата. И ти да го неглижираш, това е такъв шамар – вътрешен, и към техните си хора, а и към цялата общност в Европа, просто е смешно.

Аз много се паля на тази тема, защото ние в крайна сметка се излагаме пред света по този начин. Можеш да имаш всякакви резерви към вътрешната политика на една или друга фигура от българския политически небосклон, но когато си навън и когато ни представляват всички нас, трябва да ги подкрепяме, защото това е физиономията на България. Колко политици от този ранг имаме? Броят се на пръстите на едната ръка.

– Къде е Слави Трифонов с амбициите си в тази ситуация? Възможен ли е реално негов политически проект, къде би се позиционирал той, ако се стигне примерно до предсрочни парламентарни избори?

– Аз, първо, не вярвам, че ще има предсрочни парламентарни избори, защото нищо не ги предизвиква. Единствените, които могат да ги направят, са ГЕРБ, не БСП, ако се почувстват много силни и решат.

Познавайки честолюбието на Борисов, той ще иска да изкара все пак един мандат докрай. И неговите хора ще искат. Така че аз по-скоро предвиждам да има някакво шамарене в ГЕРБ, вътре, след изборите, някакви вътрешно-политически размествания, които да проверят после на местните избори.

А колкото се отнася до Слави Трифонов, знаете, че аз съм мното предпазлив там поради общото ни минало. Няма да седна сега да вещая какво точно ще направи. Само едно мога да кажа, че политиката никак не му е по вкуса и той няма да се справи много добре. Не е подходящ за политик. Просто има едно качество, което е много важно, а то е съобразяване с мнението на другите.

Може да има страсти, може да има шамари, дори мръсни игри в политиката, но в крайна сметка изкуството на политиката е да намериш компромиса. Тя затова винаги е била недолюбвана от хората. Не можеш да живееш без компромис, а това на моя бивш сътрудник му е много трудно. Не го очакват добри дни, ако влезе в политиката.

Start typing and press Enter to search