Лесно е да си добър

- реклама -

Logo_Lesno_e_da_si_doburНад 200 студенти от НСА и родни звезди подкрепиха кампанията

„Лесно е да си добър”

 

Отборът на Кольо Гилъна, Георги Софкин и Ивайло Крайчовски падна с 0:3

в благотворителен мач за деца със специални потребности

 

Над 200 студенти от Националната спортна академия „Васил Левски”, повече от 50 деца със специални образователни потребности, звезди от родния шоубизнес и гости участваха в големия спортен празник в рамките на кампанията „Лесно е да си добър. Опитай и ти” в събота (23 март).

Многофункционалната зала на НСА събра десетки желаещи да подкрепят благородната инициатива, организирана от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите „АРИЗ-7” в партньорство със Спортната академия и младежкото сдружение Б.И.Т.И.Е.

Събитието имаше благотворителна цел – да подпомогне развитието на спорта за деца с увреждания, чрез организирането и подкрепата на различни мероприятия, свързани с тяхната физическа активност. В рамките му бе проведен и благотворителен базар с ръчно изработени сувенири, детски рисунки от Националния конкурс „Рецептите на баба” и предмети, дарени от наши известни творци. Освен носителите на наградата „Пазител на традициите”, към кампанията се присъедини и Фондация „Чудомир”, гр. Казанлък, която предостави за благотворителна продажба 6-томно луксозно издание с творбите на класика.

Сред официалните лица на празника бяха ректорът на НСА доц. Пенчо Гешев, заместник-министърът на спорта Иван Ценов, Минка Владимирова от Дирекция „Социални дейности” на Столична община и Пеньо Иванов, съосновател на А.Р.И.З.-7,  които приветстваха кампанията и заявиха подкрепата си към социалните ангажименти заложени в нея.

Инициативата получи специални поздравления и от г-н Йордан Йовчев, заместник-министър на физическото възпитание и спорта, който не успя да присъства поради служебни ангажименти, но също заяви своята подкрепа. Присъединиха се още Дневния център за деца с увреждания „Добро сърце”- гр. Перник и Историческия музей в града, както и Средно специално училище за деца с увреден слух „Проф. Дечо Дечев”-София.

В рамките на над два часа залата се превърна в арена на оспорвани спортни битки в различни дисциплини, адаптирани за деца с увреждания, в които те участваха заедно със здрави свои връстници. Целта бе да се покаже ключовата роля на физическата активност като фактор за образователната и социална интеграция на хората със специални потребности, независимо от възрастта и типа увреждане. Благодарение на интегриращия подход и адаптираната активност в игрите се включиха участници с различни интелектуални и двигателни затруднения от широк възрастов диапазон – от 5 до 23 години.

Програмата включваше щафетни игри, гребане на тренажор, шоудаун (спорт, подобен на тенис на маса) и голбал. Реализацията на активностите подпомогнаха студентите от специалността „Адаптирана физическа активност” на НСА, под ръководството на проф. Майя Николова, и асистент Величка Александрова. 

Изключителен интерес предизвика демонстрацията на възпитаници на Спортен клуб за интеграция „Витоша” с председател Иван Янев, които в рамките на 20 минути показаха как се играе голбал – футбол за незрящи. За целта те използваха специална топка, по чийто звуци се ориентират за движението й.

В паузите между спортните игри, атмосферата в залата „подгряваха” атрактивните мажоретки от читалище „Христо Ботев”, гр. Ботевград, а 9-годишната незряща Катрин Димитрова плени публиката с изпълнението си на химна на СКИ „Витоша”.

Гвоздеят на програмата бе демонстрационният футболен мач между известни личности от родния шоубизнес, възпитаници на дома за интеграция в гр. Баня и родители на деца с увреждания. „Отборът на звездите”, в чиито състав бяха Георги Софкин, Кольо Гилъна, Ивайло Крайчовски, Руслан Кадийски, Румен Статков, Георги Витанов и Фани и Ани от дома в Баня, загуби с 0:3 от съперниците си, сред които бяха родителите. След края на оспорваната битка на малки вратички звездите се снимаха за спомен с участниците и ги наградиха с медали и купи за достойното представяне.

 ВИЖТЕ ОЩЕ СНИМКИ

- реклама -
- реклама -
- реклама -
- реклама -

Звезди пеят за благотворителната гала на Строителните Оскари

Търг с картини на стари майстори ще подкрепи SOS Детски Селища България Легенди на поп музиката ще пеят по време на гала-вечерта за десетото...

Ричард Алибегов: С намаляването на ДДС-то за заведенията премиерът спаси 70% от бранша от фалит

„Няма да има повторно затваряне на заведенията заради повишаващия се брой заболели от коронавируса в последните дни“, това заяви в предаването „Европа сутрин“ председателят...

Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020

Материалът Задръстване край Бургас заради катастрофа – 27.09.2020 е публикуван за пръв път на НОВИНИ.

169 са новите случаи на коронавирус в България, няма починали жертви на заразата

169 са новите случаи на коронавирус у нас, регистрирани през последното денонощие. Направените писиар тестове са 2710 PCR, сочат данните на Единния информационен портал....

Земетресение от над 5 по Рихтер се усети и в България тази нощ

Земетресение в Егейско море с магнитуд 5,2 по Рихтер се усети и в България тази нощ около 2 часа. Епицентърът на земетръса с магнитуд от...

Цветанов: ГЕРБ и ДПС са едно цяло

В много случаи ДПС и ГЕРБ са като едно цяло. Това обяви Цветан Цветанов на брифинг след учредяването на партията. /БГНЕС