Конкурс за тийнейджърски късометражен филм

- реклама -

Конкурс за филмКонкурс за тийнейджърски късометражен филм дава позитивен поглед на младите

 

За втора поредна година ще бъде проведен конкурсът за позитивен късометражен филм по актуален обществен въпрос на „Център за образователни инициативи“ и Фондация „Америка за България“ Reporteen. Конкурсът насърчава тийнейджърите да споделят посредством кратки клипове до 3 минути своя опит и идеи като реални носители на позитивното мислене и иновациите. Конкурсът не е комерсиален, не е реклама на компания или услуга, а ярък и много творчески израз на желанието на организаторите младите хора да имат възможност да заявят позиция. Темите са различни всяка година, но винаги в избора им е залегнала целта да бъдат провокирани тийнейджърите да мислят за гражданските категории по позитивен начин. “Reporteen е много яка идея, тя ни помага да се изразим. Като цяло хората искат да имат поле за изява и Reporteen го осигурява по един много много забавен начин“ – коментира един от финалистите в първия сезон Виктор Арсов.

В мотивацията на организаторите е залегнала вярата, че „ние правим тийнейджърите, каквито са. Ако им показваме само насилие, те ще са склонни да възприемат това като модел, ако им покажем как техен връстник печели конкурс с творчеството си и отива на най-престижния световен фестивал в света, това е поведението, което те ще възприемат като вдъхновяващо и за своята реализация“ Тази платформа е и в основата на мисията на съмишленика, автора на идеята и партньора на „Център за образователни инициативи“ за конкурса – Фондация „Америка за България”. В областта на изкуствата и културата фондацията е насочена към постигане на по-високо признание и търсене на българско изкуство и култура в страната и чужбина, насърчаване на изявата на български таланти на световната сцена и утвърждаване на международния културен имидж на България. Те подпомагат проекти, които утвърждават международния обмен на идеи и опит в областта на културата или допринасят за създаването на международни контакти. Насочеността към международна изява подсигурява и друг от партньорите в конкурса – Фестивалът за независимо американско кино “So Independent” – чрез възможността, наред с награди, осигурени от организатори и партньори, като модерна техника за снимане и монтаж (професионална камера, висок клас фотоапарат, лаптопи, таблети, смартфони), победителят да участва в един от най-престижните филмови фестивали в света.

Темата на конкурса през 2013-та година засега се пази в тайна, но само до петък, 15 март, когато на специална пресконференция от 10.30 ч. в Червената къща (София, ул. Любен Каравелов 15) ще бъде обявена от организаторите на Reporteen пред приятели и журналисти. В рамките на кампанията известни актьори и БГ филмови дейци също ще изразят мнението си по темата.

През 2012-та година темата на конкурса бе „Свободата е…“ и, вдъхновени от нейната провокативност и находчивост, тийнейджърите заснеха над 60 филма, финалистите спечелиха изключителни награди под формата на техника за снимане и монтаж, а големият победител имаше и честта филмът му да бъде излъчен на Фестивала за българско кино в Ню Йорк „NY Independent“ в киното на Робърт Де Ниро „Трайбека Синема“. Благодарение на конкурса Reporteen, темата за свободата дискутираха известни актьори от Младежкия театър „Николай Бинев“, партньор на Reporteen, певци, режисьори и водещи, сред които Искра Донова, Койна Русева, Бойко Кръстанов, Гери Турийска, Петър Мелтев, Петър Кауков, а в рамките на инициативата РепорТийн Академия известни кино дейци, сред които режисьорът, продуцент, автор на филма “ТИЛТ” Виктор Чучков, операторът Никола Керезов, монтажистката Силвия Кацарска, сценаристът Мирон Крумов, звездата от „4-та власт“ Мила Парушева в ролята си на кастинг режисьор, съветваха младите как да се справят с режисурата, кастинга, писането на сценарий. Видеоуроците за това как се прави кино са първите подобни уроци на български език и до ден днешен помагат изключително на всички, които се интересуват от магията на седмото изкуство. През 2013 учениците в няколко големи града ще могат да се възползват от нови и атрактивни съвети по време на Турнето на РепорТийн Академия’13, която ще обиколи училища в 5 града в страната.Това е най-интересната сфера на изкуството и веднъж като те погълне, край. Не можеш да избягаш от киното“ – категоричен е Пламен Димитров, победител в първото издание на Reporteen, който определено смята да пробва отново късмета си в конкурса.

Изключително изискване на конкурса е всеки видеоклип да бъде позитивен. Късометражните филми с дължина не по-голяма от 3 минути (180 секунди) трябва да бъдат изпращани в сайта на конкурса до 20 май. Право на участие имат всички ученици на възраст между 13 и 19 години в българско училище в или извън България. Победителят се избира от професионално жури. Не по-малко изкусителна е Наградата на публиката, която се определя чрез гласуване във Фейсбук. Повече за правилата за участие можете да видите тук.

За страхотната кампания през 2013 с удоволствие се ангажира рекламна агенция „Демнер, Мерличек и Бергман – София“ с криейтив директор Богдан Русев. Фотограф за принт визиите е Даниел Леков. Автор на ефектния радио клип е Краси Тодоров. В момента тече подготовка за заснемането на супер „зарибяващото“ видео, чийто сценарий вече е готов.

 

- реклама -