КАКВО СТАВА С БТВ?

зрителски мнения

 

зрителски мисли
От периода на първите промени, които започнаха (малко преди Павел Станчев да им стане шеф) в БТВ до сега се случиха неща, които вече дават трайни резултати. Медията става все по-безсмислена като програма. Да, предишни години също са се повтаряли филми, доста натрапчиво (като поредицата „Сам вкъщи“ и др.), но като че ли сега тези повторения се понасят все по-тежко поради некачествените предавания в останалата (извън филмова) програма на телевизията.

С идването на власт на Павел Станчев, другата основна промяна в ръководния състав на медията са шефските длъжности на Венелин Петков и Гена Трайкова. Е, това са хората, отговорни за падението на БТВ – тези, които я управляват. Защото преди това нещата си вървяха относително добре.
Процесът на зрителското усещане за ненужност на телевизия БТВ започна точно в този момент, в който тези ръководни кадри се развихриха по промени в програмната схема.

Още с емоционалните си излияния във фейсбук, по повод напускането на Росен Петров, стана ясно, че Венелин Петков не е готов за висок, управленски пост. Може би той щеше да бъде полезен за шеф в някоя малка регионална телевизийка, за да предаде опита си, но не и за водеща телезизия като БТВ. За това се иска силна псхика и качества.

Ясно е, че човек, който не може да контролира чувствата си и като рефлекс излива емоциите си спрямо свой колега, при това още докато го гледа на екрана, е нестабилен не само емоционално, но и по отношение на критерии за мярка и поведение, прилягащи на публична личност с претенции за сериозен журналист. Е, няма как при такива личностни качества, или по-скоро липсата на важни качества, които да са коректив за поведение, да очакваме ефективно управление на голяма медия. Резултатите не закъсняха. БТВ се срива все повече и повече.

За драгия зрител тази телевизия вече е безсмислена. И дори смешна, в не добрия смисъл на думата.
Какво вижда отстрани зрителят, няма как да го видят работещите в медии, защото са професионално обременени и техният поглед, ъгъл и анализи са далеч от тези на зрителите. Не само защото телевизионерите са похабени от правила и взаимоотношения, а и поради елементарната причина, че да работиш в медия е начин на живот, който неминуемо ти променя усещането и възприятията. Един зрител с каквато и да е провесия, възприме по съвсем различен начин това което гледа, от един зрител, работещ в медия. Е, да, но останалите зрители сме повече от телевизионерите.

Така или иначе остава загадка дали Венелин Петков и Гена Трайкова, като част от управляващия екип на БТВ, имат думата или са само бездушни пионки пред решенията на Павел Станчев. Ако те нямат думата, това е жалко за тях и за да спасят себе си (и като хора, и като професионалсти) е вече крайно време да напуснат БТВ. А ако имат думата и сриването на БТВ се дължи на техни предложения и решения, то е задължително да напуснат или да бъдат отстранени.

Фактът, че Павел Станчев гостува в „Шоуто на Слави“, за да разкаже на нас, зрителите, колко добра е БТВ и колко висок рейтинг има, както и че Нова телевизия лъжат в рейтингите, то това само по себе си говори, че БТВ наистина има спад на гледаемостта и че може би „Шоуто на Слави“ е с най-висок рейтинг, щом точно това предаване избра Павел Станчев, за да се обяснява колко добра телевизия прави. Това участие беше жалко и смешно. Дори водещият се чувстваше неловко заради причината Павел Станчев да е при него и провеждането на нелепия диалог. Вероятно, след предаването, Слави Трифонов не си е намирал място от вътрешно безпокойство, че е участвал в тази тъпота.

Зрителят не го интересува рейтинга, а има ли какво да гледа или не по телевизията.
Да се чуди човек, за какво занимават зрителите с тази тема за рейтинга. Това е тематика, която засяга само бизнес отдела на медията, както и програмния такъв. За мен, зрителя, е важно само да има качествени предавания по БТВ, които да ми допадат, да са ми полезни и забавни. Всичко друго, екипите на медиите да си го обсъждат в професионалните си среди. Иначе е като щраусите – главата в пясъка. „Ние сме гледани, НОВА – лъжат“ – глуповато и наивно.

Какво от това, че Павел Станчев ще ми каже, че рейтингът на БТВ е по-висок от този на Нова ТВ, като така или иначе не остана какво да се гледа по БТВ?! А откакто по Нова няма „… БРАДЪР“, то тя е много по-добра и има какво да се гледа. Особено в часовете на турските сериали и на новите предавания на БТВ, Нова ТВ е доста по-приятна.

Сривът на БТВ е процес, който бързо запчна да дава резултати. Разбира се, програмният екип помогна за това падение. Кое да задържи зрителя пред екрана?
Липсата на Росен Петров и сривът в това ефирно време, защото не успяха да намерят подходящи водещи и предавания за този часови пояс ли? Или предаването „120 минути“, което е с неподходящ водещ? А може би сривът на „Лице в лице“ след опитите за промяна като времетраене и водещи? Или промените в часовете на късните новини? За съботно –неделните предавания по-добре да се поговори в отделна статия.

Разбира се, няма как да не отбележим като плюс в кампанията „Изчистете БТВ от свестни водещи и предавания“ появата на „Папараци“ с водещ Николета Лозанова. Това ли успя да измисли Венелин Петков, за да вдигне рейтинга на БТВ? Или, ако не е негова идея, то тогава защо не се пребори, тази глупост да не става част от програмата. Дори не е нужно да се обсъжда тематиката на предаването, то само по себе си се реализира по достатъчно лош и безсмислен начин, за да продължава да съществува. Като се започне от категорично проваления и нелеп опит да се имитира Албена Вулева в лицето на Клюкарката и се стигне до заснетите кадри, които не показват никаква сензация, а само кой къде влязъл и излязъл, то това предаване е време да бъде свалено трайно и завинаги. Но като награда, управляващите на телевизията не само не свалят предаването, а и дават още ефирно време на продуцентите, известни като Иван и Андрей, с още по-странното (и странно реализирано) предаване „Истински истории“.

С две думи, ако искаш да вдигнеш рейтинга на някоя телевизия, договаряй се с , а ако искаш да сринеш някоя телевизия, договаряй се с Иван и Андрей.

То и самото решение, в тази очевидно закъсваща телевизия, да се вкара трета голяма външна продуцентска компания (тази на Иван и Андрей – „Междинна станция“) е нелепо. Те сега вътрешно ще се самоунищожат кой да поема големите риалити формати. Достатъчни бяха на клона „Седем осми“ на Слави Трифонов, „Дрийм тийм“ на Евтим Милошев и Любо Нейков. Няма да говорим за непоклатимия в годините Робин Кафалиев, който беше засенчен по тъпота с новогодишното „Папатаци“.

Може би един голям плюс беше промяната на водещите сутрин, но това не е заслуга на Венелин Петков, а на мъжа на Генка Шикерова, защото тя забременя и ни освободиха от истеричното ѝ поведение. Е, новите водещи не блеснаха повече. Другото хубаво решение беше предаването „Бон апети“, което доста бързо, обаче, се върна отново в Нова ТВ. Силен знак, че нещо некачествено се случва в БТВ не само в ефир, но и зад кадър.

Да се чуди човек, защо Венелин Петков отиде на рине кал в бедстващите райони на другия край на България, като в този регион има достатъчно хора, които могат да ринат с лопати. Но няма нито един, който има медийна власт да натиска държавата и институциите системно, за да се помогне наистина на хората в тези бедстващи райони. Само това решение, че Венелин е по-полезен да изрине 10 кофи кал, вместо да се обмисли и реализира план как да влияят на държавата и институциите с репортажи и предавания, ако щеш дори извън ефир, само с писма и запитвания, но да им се помогне с медийна власт и закрила на тези бедстващи хора, говори за самооценка и безсмислие и на Венелин, и на медията по тази тема. Защото едно предаване като „Господари на ефира“ помага много повече и е много по-смислено и ефективно да съществува, отколкото цялата телевизия БТВ, в която само се възползват от лошите новини и бедствия, за да трупат кух рейтинг, вместо наистина да помогнат. Да си шеф на телевизия и да ринеш кал в Аспарухово е като да пратиш гробаря да управлява БТВ, за да помогне за рейтинга.

Примерите за програмни и мениджърски „греди“ са много. Всеки зрител може сам за себе си да ги отчете, дори само по това, дали има предаване и кое е то, което го кара да пуска БТВ.

Липсата на реклами в телевизията не само е очевидна, но и дразнеща зрителя. Защото запълват рекламните блокове с автореклами, които са изключително досадни. Тоест, те дори не могат да си направят интересни техните реклами, които са секунди, какво остана за цели предавания.

Най-вероятно рейтингът на Нова телевизия не се е вдигнал, по скоро рейтингът на БТВ е паднал достатъчно много, за да се намират под НОВА ТВ. И без пипълметричните данни, за които на никой зрител не му пука, може да си направим извода, че няма какво да гледаме по БТВ. Нито от новите предавания, които са под всякаква критика, нито от старите такива, които претърпяха промени я във водещи, я в часово време.
Единственото спасение за БТВ остава предаванията „Шоуто на Слави“ и „Комиците“ да си запазят своите почитатели. Както и предаванията на Георги Тошев. Централните новини (в 19:00 ч.) вероятно също са силни и то заради водещите Юксел Кадриев и Виктория Петрова, които са изключително приятни. Защото излъчват позитивизъм и естественост. Ако има лоша новина, по-добре тя да бъде съобщавана от тях, но пази Боже да е съобщена от Венелин Петков и Гена Трайкова, които може да ти докарат инфаркт само и само, за да се направят на интересни. Въпреки че по позьорство водещият на „120 минути“ – Светослав Иванов, ги бие. Но не защото толкова държи да се прави на интересен, а най-вероятно от стрес. Светослав Иванов е изключително умен мъж, но някой е решил да бъде водещ на някакво предаване, което очевидно му докарва доста голямо напрежение, водещо до неадекватно поведение. Още едно доказателство, че човешкият ресурс в БТВ не се използва правилно.

Ако Павел Станчев е в тази телевизия, за да я срине, то следващият му правилен ход е да смени Юксел и Виктория, да посегне на „Преди обед“ или просто да отстрани перфектните Десислава Ризова и Рада Домусчиева.

И все пак, не е лошо да се поднови гардеробът на водещите, защото да се появяват без ръкави при студ -15 градуса е смешно и жалко. Не е естетично, въпреки красивата Виктория Петрова. Лятото – да, но през януари…

За финал, въпреки че финал на тази тема трудно се достига, може да се отбележи, че Павел Станчев сякаш е назначен в БТВ, за да я срине, а не за да я управлява. Стратегически назначиха бездушните и безхарактерни Венелин Петков и Гена Трайкова, защото са най-удобните марионетки за шефове. Така не само лесно ще ги манипулират, а и няма да е трудно, да им се прехвърли негативизма. Накрая те ще бъдат обвинени в сриването на БТВ и като рейтинг, и като стойност на медийния пазар. А след това някой ще си купи евтина телевизийка.

Предвид статията в ПИК може би наистина това е правилната версия и Павел Станчев вече започва своята ПР акция, за да запази името си чисто и да натопи за провала Венелин Петков. Днес статия в ПИК, утре в друг сайт, после във вестник… Лесно и логично.

Но дали Станчев е там, за да провали телевизията или не, това не оневинява Венелин Петков, който е в тази телевизия от самото начало и би трябвало да е лоялен на каузата БТВ, а не на поредния си шеф. И в този ред на мисли, що за дързост има Венелин Петков да обвинава Росен Петров в нелоялност, когато напусна БТВ, та той поне напусна, а Петков е нелоялен докато уж работи за тази телевизия. Е, кой от двамата знае какво е чест и достойнство?! Росен, разбира се.

Сега Венелин Петков има един правилен ход – да направи това, което направи Росен Петров – да напише истината и да я каже публично. И правилното начало е „Аз напускам, защото не се справих. И причините за това са: „че безусловно слушах Павел Станчев“ или „дръзко налагах мнението си на Павел Станчев“. ..“
Както и да е. Алена се оказа права. Всичко се връща като бумеранг.

Но нас зрителите не ни интересуват подробностите от кухнята. Интересува ни да има какво да гледаме по телевизията и това да носи някаква полза – знание, осведоменост, развлечение… А все повече няма какво да се гледа, не само в ефира на БТВ. Дали СЕМ не трябва да следи и за ненужност в програмите?! Ето така да хвърлят един мащабен поглед не само на конкретните предавания, а на цялостната програмна схема на една телевизия, както и на всички телевизионни програмни схеми взети заедно (на ефирните телевизии) и да излязат с препоръки. Георги Лозанов има капацитета да даде ценни съвети за смисленост. И, като медиен експерт, е длъжен да го направи при това по ефективен начин.

Културтрегерите бяха сплотени по отношение на Слави Бинев, за който поне знаем какъв е, а и той не полага усилия и не вижда смисъл да го крие. Но като че ли по-страшното от Слави Бинев за културата е бездуховността, продажността и липсата на морални ценности в хората, създаващи култура и медии. Талантът и богатата обща култура не са гаранция за морал, ценности и добри човешки качества. За съжаление.

Start typing and press Enter to search