*Изложба, посветена на София, махалата и мама

МАХЛЕНСКА ИЗЛОЖБА*

Марта Иванова Събева/ MIS
a.k.a Ваша Неуморна Гуш-Гушкова

 

Вернисаж: 17.09.2021, 18:00 – 21:00
Галерия „Аросита“, ул. Врабча 12 Б, София.

(Не)случайно откриването на изложбата е на 17-ти септември – денят, празник на Вярата, Надеждата, Любовта и София – „уравнение“, в което само котките (не) липсват за правилен курс в чудото Живот.
В изложбата ще ви представя моята София, тази, която всяка сутрин виждам с капучиното от „Кинки“ (2005)… „Кварталните забележителности“– (не)променящи се във времето: „Железарията“ (1993), „Компютрите на спирката“ (2009), „Пчела“, „Яж и бегай“ (2009), „Магелан“ (2008), „Сексшопа“ (1991). Серията е замислена като годишен календар, който ще се допълни до 12 обекта.

На 17- ти септември е именият ден на моята майка – Люба Коева (1941-2019). В нейна памет предизвиках себе си да направя отново празник отмерването на необратимостта…

(Не)случайно ще е и ехото от #The_Dark_Is_Never_Too_Much, серията изложби в галерия Depoo (юли/август 2021), с намеса с цвят в пространството на галерия Аросита.

В дните на изложбата (допълнително ще определим дата и час ) ще направим работилниците Да оцветим града с любов vol.015 – специално махленско издание „Миналата събота“ и Спомен за вкъщи vol.005.

По повод празника ще се почерпим с водка „Столичная“ и малинов пай.

Ще спазваме всички противоепидемични мерки! Заповядайте!!!

ЗА { обичайте } София

Платформата за споделяне на информация за града с любов (2012) има за цел да разкрива (не)видимите, (не)известните страни на града, като събужда любопитство и симпатия към градския живот. Провокира съучастие в опазването на градските ценности, които градът съдържа и предлага. Ще се радвам реализацията на проекта да допринесе за подобряване на общата атмосфера на живота в София, както и да породи нов тип културен туризъм, адресиран към малките неща, които определят идентичността на мястото.

Да оцветим града с любов / Спомен за вкъщи

Работилницата-акция „Да оцветим града с любов“ представлява оцветяване на каширани намерени велпапета – черно-бели принтове на снимки. Снимките винаги са обвързани с контекста на мястото на провеждане: например, ако работилничката се провежда на открито, снимките са на градски елементи, силуети и сцени, които можем да видим или пък, ако е на закрито, то винаги се старая да заснемам разпознаваеми градски образи, като се опитвам да си представям, че съм турист. „Спомен за вкъщи“ е подобна работилница, в която оцветяваме в малък формат снимки, подготвени за магнити – сувенир.

МАРТА Иванова СЪБЕВА – MIS

Казвам се Марта (1974), архитект съм. Дипломирах се в УАСГ(2000), в катедра „История и Теория на архитектурата“ с темата „Културни маршрути“ и въпреки че в годините на професионална дейност чертаем предимно сгради, любовта в изследването и експонирането на потенциала на средата, в която живеем, е моя любима тема. Лесно е. С очите на любовта всичко става интересно и впечатляващо за рисуване, проектиране, разказ, снимка… или за друго.

#The_Dark_is_never_too_much

Представлява серия изложби, които замислихме за лятото в София, когато няма никой и всички луксозно скучаем.

ГАЛЕРИЯ АРОСИТА

Arosita Gallery http://www.arosita.info/ Галерия Аросита е открита през 1990 г. и е една от водещите галерии за съвременно изкуство в България. Галерията работи с утвърдени и млади български художници и има амбицията да стимулира съвременното изкуство в неговите нетрадиционни форми, да открива нови имена както и да показва малко познатите у нас български творци, които живеят и работят извън пределите на България. От създаването си досега галерията има осъществени проекти с повече от 260 творци. През 2013 г. галерия Аросита инициира ново улично пространство за съвременно изкуство, даващо възможност за директни арт-интервенции – Stick Place. Галерията организира и поддържа няколко иновативни арт проекта -Международен фестивал за съвременно стъкло, провеждащ се всеки две години в София, а с мащабния проект Благоевград -Център за съвременно изкуство се намира в логистична колаборация.

Start typing and press Enter to search