Глерия “СЕЗОНИ” представя САНДРА БЛАЖЕВА

- реклама -spot_img

 

ЖИВОПИС

 АРТ ИКОНИ

29 март – 13 април, 2017 г.

  Вдъхновена от Анди Уорхол, Сандра Блажева провокира с портрети в стил Поп арт

                                         „В бъдеще всеки ще бъде известен за 15 минути.

– Анди Уорхол

Младата художничка открива самостоятелната си експозиция наречена „Арт Икони“, създадена специално за галерия „Сезони“. Вдъхновена от думите на Анди Уорхол, Сандра провокира с портрети в стил Поп арт, пресъздадени с техниката на маслената живопис, колажа и впръскването, с ярък контрастен колорит.

Поп арт е тенденция отразяваща образи и теми от популярната култура и продуктите на потребителското общество.

Още в първите прояви на европейския Поп арт в произведенията присъстват цитати от старото класическо изкуство. Днес самите произведения и техните автори дори се превръщат в образи на масовата култура, тиражирани в милиони екземпляри разпечатвани върху предмети от бита. Лицата имената на художниците и самите те присъстват в телевизионните предавания, билбордовете и рекламите. Музеите на изкуството са част от масовия културен туризъм. Съвременната дигитална личност има връзка с художествените произведения от цял свят посредством различните медии,  което води, изкуството към нови смисли и измерения. Личността на автора излиза на преден план.

Анди Уорхол в Америка и Йозеф Бойс в Европа стават иконите на постмодерното изкуство през 60-те години на ХХ век, а днес техния лик сам по себе си е обект на изкуството.

Пресъздадени с помощта на техниката на маслената живопис, колажа и впръскването, с ярък контрастен колорит присъщ за поп арт. Произведенията са изградени под въздействието на постмодерните тенденции от втората декада на ХХ век.  Уорхол и Бойс  както и други популярни личности са обект на портретуване в проекта.

Провокацията тук е пресъздаването на  портретната характеристика в унисон с техниките на постмодерните течения и дълбочината на творческия мироглед, който носи всяка една от тези личности.                      

- реклама -spot_img