Гледайте документалния филм „Двамата Габровски“

- реклама -spot_img

В понеделник (28-ми ноември) в поредицата „Съвременници“ БНТ2 ще излъчи филмов портрет на двама от най-известните български лекари – професорите Стефан Габровски и Николай Габровски. Признати за авторитети в една от най-трудните области на медицината – неврохирургията, те са сред специалистите, спечелили авторитетно  място на страната ни в тази област на медицината.

Филмът  представя две силни индивидуалности в диалог помежду им. По някои теми те спорят, по други се допълват, но общото в този  разговор е отдадеността  към лекарската професия.  Героите на филма – баща и син Габровски, говорят за „бурния кипеж“ в развитието на неврохирургията и ползите за пациентите, за избора да останеш в България, за спасените човешки животи и за неуспехите, за професионалния морал.

Камерата надниква в операционните на неврохирургията в Института „Пирогов“ в един обикновен ден и показва видяното без ретуш. Екипът успява да организира и  непредвидена разходка на двамата Габровскси из центъра на София – лукс, който те рядко могат да си позволят заради 24-часовата ангажираност в Клиниката по неврохирургия.  Авторите – сценаристът  Екатерина Генова, режисьорът  Росен Елезов и  операторът – проф. Цветан Недков водят зрителя по пътя на срещите и разминаванията  между двамата лекари, баща и син, в професията и в живота. Във филма участва и световноизвестният неврохирург – белгиецът проф.Брочи, който оценява нивото на българските си колеги и говори за  световните перспективи за лечението на болести като Паркинсон и Алцхаймер.

„Познавах проф.Стефан Габровски от медиите и от една лична среща, преди да реша да правя този филм. Когато животът ме срещна с неговата работа и с тази на проф. Николай Габровски, от личен опит разбрах, че те са развили неврохирургията у нас до европейски мащаби. Операции, които бяха немислими преди 10-15 години, днес се правят рутинно в тяхната клиника. Затова реших да разкажа със средствата на  документалистиката за феномена двама лекари, двама професори, баща и син, които оперират в България така, както оперират колегите им по света“ – споделя Екатерина Генова.

Премиерата на „Двамата Габровски“ пред публика ще се състои на 28-ми ноември от 18:00 часа в Американския център на Столичната библиотека (пл. „Славейков“ № 4а), а същата вечер от 21:30 филмът ще бъде излъчен в програмата на БНТ2.

Гледайте документалния филм „Двамата Габровски“

в понеделник (28-ми ноември) от 21:30 часа

в поредицата „Съвременници“ на БНТ2!

- реклама -spot_img