Георги Милков за Абас Арагчи в “24 часа”

Колко български фирми и как точно ще се възползват от новия европейски инструмент за стимулиране на търговските връзки с Иран, честно да ви кажа, не знам.

Абас Арагчи, който беше главен преговарящ по иранската ядрена сделка, твърди в това интервю, че има български компании, на които не било редно да казва имената, със сериозни интереси на иранския пазар. Напълно е възможно. Извън б6изнес темата Арагчи казва, че иранците са много внимателни с израелските действия в Сирия. Войнамежду нас и тях няма да има, защото те знаят, че не биха имали никакъв шанс, но истинската цел на израелците е да вкарат Иран във война със САЩ, казва дипломатът. И това обяснява въпроса защо иранците са толкова внимателни. Пред 2012 г. Израел посочи ген.

Касем Сулеймани – ръководител на силите “Кудс” в Революционната гвардия на Иран като поръчител на атентата в Бургас. Тогава почти никой у нас не бе чувал това име. Сега генералът е нещо като световна звезда. ЦРУ го нарече “най-могъщият оперативен работник в Близкия изток”, а списание “Форин полиси” го нареди в топкласацията си за 2019 г. на световните мислители в областта на отбраната. Но онова обвинение за Бургас така и никога не беше отхвърлено от Иран и затова питах Арагчи какво мисли. Очаквах, че дипломатично ще отклони въпроса. Но той въобще не избяга от отговор.

Интервюто в “24 ЧАСА

 

Това е Абас Арагчи, който доби световна медийна популярност като главен преговарящ по т.нар. иранска ядрена сделка. Преди малко го видях за интервю, в което той каза, че България ще се възползва от специалния механизъм за разплащания с Иран, наречен INSTEX, чиято цел е да подпомага търговските отношения с Техеран, въпреки американските санкции.

Дружеството, в което България може и да стане акционер, е основано от Германия, Франция и Великобритания, а идеята е чрез INSTEX споразумението за иранската ядрена програма, постигнато през 2015 г., да се запази живо, въпреки решението на Тръм САЩ да се изтеглят от него. “Има няколко български фирми, които след свалянето на санкциите решиха да правят бизнес с Иран, но след оттеглянето на САЩ се оказаха в неизгодна позиция. Тези фирми, които едва ли искат да бъдат споменати поименно, сега ще могат да се възползват от INSTEX, за да правят своя бизнес с Техеран”, каза Арагчи. В линка по-долу има още малко за специалния механизъм. 


https://www.24chasa.bg/novini/article/7274976

- Advertisement -