Георги Милков: Папата целува краката на двама непримирими врагове (снимки)

Папата целува краката на двама непримирими врагове, опитвайки се да ги накара да спрат да се бият и така най-накрая в Южен Судан да настане мир. Това са президентът Салва Кир и неговият вице – Риек Мачар.

Първият е от племето динка, а вторият от племето нуер. През 1983 г. двете племена се обединиха и действаха заедно срещу режима в Хартум повече от 20 години, но след като най-накрая получиха своя независима държава, се сбиха помежду си. Така както са правили от най-дълбока древност. Нуер и динка се трепят за говеда и пасища откакто свят светува, тоест още от времето, когато великият бог Ниалик се явил на първите шамани между рогата на голямо мъжко зебу, облян в лунна светлина. Понякога динка и нуер спират да се бият, но само докато заедно преследват племето мурле. После отново се хващат за гушите.

Динка смятат нуер за тъпи (това съм го чувал от тях) и негодни да управляват коскоджамити държава като Южен Судан. А според нуер пък динка са зли и лукави крадци. Даже разказват една стара тяхна легенда за двама братя. Бащата дал кравата на по-големия, а телето обещал на по-малкия. Но по-големият брат излъгал и взел и телето заедно с кравата. Така двамата братя се разделили и от тях се пръкнали двете племена.

По-голямото – динка и по-малкото нуер. Тази работа няма оправия. Но папата има право да вярва, че светът може да стане по-добър. Все пак Исус е бил разпънат с двама престъпници, единият от които тутакси отишъл в рая.

Всеки с неговите си древни вярвания…

Start typing and press Enter to search