Галерия Ракурси

A._Matzurev-Tokaj_WineОт 6 до 22 януари 2014 г. галерия „Ракурси“ ще представи произведения на автори, с които работи, но които не е показвала в последните години – Атанас Мацурев, Деля Чаушева, Ненко Балкански – внук, Румен Нечев и Христо Кърджилов.

 Атанас Мацурев е известен с финия и точен рисунък на акварелите си. Неговите мотиви, инспирирани от природата, предават насладата от уединението и интимността на момента.

 Абстрактните картини на Деля Чаушева са изградени от интензивни геометрични полета и линии. Енергията и напрежението в творбите на художничката се създава както от взаимодействието на формите в пространството, така и от съчетаването на контрастни чисти цветове и нюанси. Характерно за нейните работи е и специалното внимание към детайла.

 Младият художник Ненко Балкански показва живописни платна, обединени в две теми, които занимават въображението му от години  – едната е свързана с човешкото тяло. Другата е от т. нар. цикъл „Градски интериор“, който е израз на обществените идеали и ценности и промяната в тях. През последните години художникът живее в Будапеща, където са създадени и показаните произведения.

 Румен Нечев е познат на публиката с графичните си работи от ръчна хартия, които се отличават с мекия блясък на истинския благороден метал.  Картините му са наситени с цветове и фини релефи. Техниката му е специфична, собствена, така както и философията, вградена в тях.

 Христо Кърджилов представя две живописни платна, рисувани към последния му роман „Великолепният звяр“, който предстои да излезе. Те са по мотото на Чоран: „Ще разберат ли някога драмата на човек, който в нито един миг от живота си не е забравил рая?“

 

- Advertisement -